Blir ungefär 1,6 liter sojamjölk och lika mycket okara som restprodukt. Okara kan bl.a. användas i biffar eller burgare, eller stekas med soja och kryddor och användas som färs. Det används också som råvara i det japanska köket, bl.a. fermenteras det för att göra tempeh.
Ingredienser
- 400 g torra sojabönor
- 1,6 l vatten (+ mer för mixningen)
Gör så här
Blötlägg bönorna i 8–24 h.
Lägg bönorna i en skål (om du använder stavmixer) eller matberedare och fyll på med vatten så att bönorna precis är täckta. Mixa i 3 minuter tills du har en tjock och krämig smet. Varning, den växer mycket! Koka under tiden upp vattnet i en hög gryta.
Ställ plattan på mediumvärme och häll i sojabönssmeten från mixern när vattnet kokar. Låt koka upp och fortsätta koka under omrörning i 20 minuter. Skumma av medan det kokar. När det är klart ska det vara en grynig massa som sedimenterar sig i bönor och mjölk när den lämnas i fred.
Använd en silduk alternativt ett durkslag och ett tunt tyg för att skilja mjölken från sojamassan (okaran) ut i en annan behållare, exempelvis en gryta.