Falafel med moghrabisallad, mangoyoghurt och sesamsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 portioner falafel
  • 2 dl moghrabi (stor couscous)
  • 2 avokado
  • 1 mango
  • 70 g späd mangold
  • 1 röd paprika
  • 1 röd lök
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • ev. lite torkad chili

Mangoyoghurt med chili

  • ½ mango
  • 5 dl yoghurt, gärna avrunnen
  • 1 röd chilifrukt
  • salt, svartpeppar

Sesamsås

  • tahini
  • vatten
  • citronsaft
  • finhackad vitlök

Gör så här

Koka upp moghrabi och vatten och låt det koka tills moghrabin är färdig. Slå sedan av vattnet. Hacka löken fint. Dela på körsbärstomaterna, skär paprikan och avokadon i bitar. Skala och skär mangon i bitar. Blanda sedan alla ingredienser och häll sist över lite äppelcidervinäger. Vänd runt i salladen och salta och peppra.

Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Mixa mangon till puré och blanda den med yoghurten. Hacka chilifrukten fint och vänd ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till sesamsåsen.

Couscoussallad med melon, avokado och lime

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 1 dl stor couscous (moghrabi)
  • 200 g honungsmelon 100 g galiamelon
  • 1 avokado
  • 50 g färsk babyspenat
  • färsk röd chili efter behag
  • saften av 1 lime
  • kallpressad rapsolja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Koka upp vatten och slå det över couscousen. Låt koka på låg värme tills couscousen är genomkokt. Slå sedan av vattnet. Tärna melonerna och avokadon i mindre bitar. Finhacka chilin och blanda den med couscous, melontärningarna, avokadon och spenaten. Pressa över lime och ringla över lite olja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.