Morotsmuffins med hasselnötter

Ingredienser

  • 4 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 70 g muscovadosocker
  • 130 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 120-150g hasselnötter
  • 1 dl sojamjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl apelsinjuice

Till glasyr:

  • florsocker
  • saft och skal från 1 citron
  • vatten

Gör så här

Hacka hasselnötterna och blanda med de torra ingredienserna (utom sockret) i en bunke.

Riv morötterna fint och blanda ner dem med sockret och resten av de blöta  ingredienserna.

Rör försiktigt ner den torra blandningen i smeten.

Häll smeten i eller i muffinsformar – fyll dem ganska ordentligt.

Baka kakorna i 17 minuter på 200ºC.

Låt kakan/muffinsen svalna helt.

Gör glasyren. Blanda florsocker och sitronsaften/skalet i en lämplig behållare. Tillsätt försiktigt lite vatten i taget tills du har en ganska stel konsistens. Klicka glasyren över muffinsen med en sked och låt rinna ut.

Chokladmuffins

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 stora muffins.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 100 g mörk choklad

Chokladglasyr:

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölfritt margarin
  • 1,5 dl florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser förutom chokladen och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Hacka chokladen grovt och blanda i den. Blanda smeten och häll sedan upp i åtta stora muffinsformar. Grädda i i 25 minuter.

Smält margarinet och chokladen var för sig. Blanda ihop med florsockret. Bred glasyren över muffinsen när de svalnat lite. Ställ muffinsen kallt så att glasyren stelnar snabbare. Ät muffinsen snarast, så fort glasyern stelnar och innan de smälta chokladbitarna i muffinsens inre har hunnit stelna.

Bananmuffins med choklad

Recept och bild från Veganvrak!

8 stora muffins.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 75 g mörk choklad
  • 2 mogna bananer

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser förutom chokladen. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Hacka chokladen grovt och mosa bananerna, blanda i det i smeten. Rör om väl och häll sedan upp i åtta stora muffinsformar. Grädda i ca 20 minuter.