Morotsmuffins med hasselnötter

Ingredienser

  • 4 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 70 g muscovadosocker
  • 130 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 120-150g hasselnötter
  • 1 dl sojamjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl apelsinjuice

Till glasyr:

  • florsocker
  • saft och skal från 1 citron
  • vatten

Gör så här

Hacka hasselnötterna och blanda med de torra ingredienserna (utom sockret) i en bunke.

Riv morötterna fint och blanda ner dem med sockret och resten av de blöta  ingredienserna.

Rör försiktigt ner den torra blandningen i smeten.

Häll smeten i eller i muffinsformar – fyll dem ganska ordentligt.

Baka kakorna i 17 minuter på 200ºC.

Låt kakan/muffinsen svalna helt.

Gör glasyren. Blanda florsocker och sitronsaften/skalet i en lämplig behållare. Tillsätt försiktigt lite vatten i taget tills du har en ganska stel konsistens. Klicka glasyren över muffinsen med en sked och låt rinna ut.

Crepes med fikonmarmelad, färska fikon och vaniljglass

Recept från Veganvrak. Blir 4–6 pannkakor och 2 dl marmelad eller 4 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk sojamjöl
  • en nypa bakpulver
  • en nypa vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 1,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Fikonmarmelad:

  • 200 g torkade fikon
  • 100 g dadlar
  • 4-5 dl rött vin
  • 1 dl muscovadosocker
  • 2 lagerblad
  • 50 g valnötter

Gör så här

Blanda alla ingredienser och vispa tills smeten blir slät. Stek pannkakorna i lite margarin i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan.

Strimla fikon och dadlar fint. Lägg allt utom valnötter i en kastrull och låt koka ca 20 min utan lock. Grovhacka valnötter och tillsätt dem.

Bred fikonmarmelad på pannkakorna och rulla ihop dem. Servera med färska fikon och vaniljglass.