Linsgryta med färsk tomat och lime

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 stjälkar selleri, fint skivad
  • 2 stora tomater, skurna i små bitar
  • en rejäl bit färsk ingefära
  • skal och saft från en lime
  • 1 kanelstång
  • 3 kardemummakapslar
  • finriven muskot
  • 3 dl röda linser
  • 5-6 dl vatten
  • 2 limeblad
  • chilipulver
  • malen koriander
  • gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk mango chutney
  • ris

Gör så här

Fräs lök, vitlök och selleri på medelvärme tills de mjuknar. Lägg i tomaterna, riv i ingefäran och tillsätt saft och skal från lime, kanelstång, kardemumma och muskot. Rör runt och låt allt puttra ihop någon minut. Skölj under tiden linserna och häll sedan ner dem i grytan ihop med vattnet. Låt koka på låg värme i ca 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra ihop tills linserna är mjuka. Smaka av, toppa eventuellt med lite färsk koriander och servera med t ex råris.

Spenat- och valnötspasta

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 dl valnötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk soltorkad tomat
  • 2 msk olivolja
  • 250 g färsk eller 100 g fryst spenat
  • 1 kruka basilika
  • rivet skal och saft från en citron
  • riven muskot
  • salt o peppar

Gör så här

Rosta valnötterna i en torr panna, grovhacka dem och ställ dem åt sidan. Hacka lök, vitlök och tomater och fräs i ett par minuter. Tillsätt spenat och basilikablad och låt dem mjukna i oljan. Vänd ner pasta och valnötter och låt allt bli varmt. Tillsätt skal och saft från citronen. Smaka av med muskot, salt och peppar.

Blomkålsmos

Recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • ett blomkålshuvud
  • knappt 25 g margarin
  • ca ½ dl grädde (beroende på hur stort blomkålshuvudet är)
  • salt o vitpeppar
  • finriven muskot

Gör så här

Skär blomkålen i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet och rör i margarin och grädde. Mixa med stavmixer till ett jämt, krämigt mos. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Servera med till exempel Cannellinibiffar.

Vita bönbollar med muskot och basilika

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 25 st.

Ingredienser

  • 3 dl små vita bönor
  • 1,5 dl hirs
  • 4,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kikärtsmjöl (eller sojamjöl)
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 2 krm koriander
  • 2 msk färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka hirsen i vatten tillsammans med buljongtärningen i tjugo minuter. Mixa under tiden bönorna med olivoljan. Finhacka löken och vitlöken och blanda i det. Smaksätt med riven muskot, koriander, finhackad basilika, salt och peppar. Ha i hirsen när den är klar. Blanda allt och tillsätt kikärtsmjöl tills det blir bra fason på bollarna. Forma till bollar och stek dem i lite olja på hög värme några minuter.

Servera gärna med pasta, t ex tomatpasta.