Potatissallad med rucola och soltorkade tomater

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • kokt, kall potatis
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • rucola
  • (cocktailkapris)
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär potatisen i bitar eller skivor. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda potatis, tomater, oliver, rucola och eventuellt cocktailkapris om du gillar det. Ringla över olivolja och balsamvinäger och blanda om. Salta och peppra.

Rostad potatissallad med paprika och oregano

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 750 g potatis
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 dl gröna oliver
  • färsk oregano
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisarna i klyftor och lägg dem en ugnsfast form/plåt. Ringla över olivolja och strö oregano över potatisen. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt stå ca 25 minuter. Vänd klyftorna någon gång. Strimla sedan paprikorna grovt och lägg in dem i ugnen tillsammans med potatisen och låt stå i ytterligare ca 20 minuter. Vänd sedan ner oliver och lite mer färsk oregano. Salta och peppra eventuellt. Lägg upp salladen i en skål och servera salladen ljummen.

Pizza med grillade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir 2 plåtar.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl 37-gradigt vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 liten zucchini
  • 1-2 paprikor
  • 8 champinjoner
  • oliver efter behag
  • 2-3 tomater
  • lite färsk oregano
  • lite färsk basilika
  • veganost/havregrädde/tofu

Gör så här

Gör degen först. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet och tillsätt resten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa minst en halvtimme, men gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till fina pizzabottnar. Det blir rätt tunna bottnar av den här degen, så om du vill ha tjockare så dubblar du bara receptet.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i oregano, salt och svartpeppar och bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Skiva zucchinin, paprikan och champinjonerna och låt det fräsa med löken i några minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ha på de stekta grönsakerna på pizzan och strö över så mycket oliver du vill ha. Skiva tomaterna och lägg dem på pizzan. Riv veganosten och strö över pizzan. Om du inte har någon ost kan du ringla över lite havregrädde, det stelnar lite när det får vara i ugnen. Du kan också smula över lite tofu om du vill, men gör det isåfall inte förrän alldeles på slutet, så slipper den bli torr och tråkig. Strö sist över lite oregano och basilika. Sätt in i ugnen i tio till femton minuter. Lägg gärna lite rucola på pizzan när du ska äta den, det blir väldigt gott.

Grekisk tofuröra

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 300 g tofu
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten rödlök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 1-1,5 dl sojamjölk
  • 1 dl oliver
  • 6 soltorkade tomater
  • färsk basilika
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa tofun slät tillsammans med olivolja och sojamjölk. Finhacka rödlöken, vitlöken, tomaterna och oliverna och blanda i. Smaka av med örter, salt och peppar.

Medelhavsbulgur

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 100 g fast tofu
  • en näve rucola
  • några soltorkade tomater
  • några marinerade vitlöksklyftor
  • några goda oliver
  • färsk basilika
  • olivolja
  • pressad citron
  • salt, peppar

Gör så här

Koka bulgur i vatten och den halva buljongtärningen i en kvart eller tills bulguren är klar. Skär tofun i mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva vitlöken. Finhacka basilikan. Blanda alla ingredienserna med bulguren när den är klar. Ringla över olivolja, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar.

Hamburgerdressing med soltorkade tomater och vitlök

Recept från Veganvrak. Räcker till fyra hamburgare.

Ingredienser

  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 4 stora goda oliver
  • 4 marinerade vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk, finhackad oregano
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk olja från tomaterna eller vitlöksklyftorna
  • 1 tsk honung/sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär tomaterna i mindre bitar. Skiva oliverna och vitlökslyftorna. Blanda med sojayoghurten, ha i finhackad oregano och lite olja från tomaterna eller vitlöksklyforna. Blanda ihop och smaka av med honung/sirap, salt och svartpeppar.

Jag kan tänka mig att det blir väldigt gott att ha i en massa bönor av olika slag, och servera denna krämiga bönsallad till grillat. Det ska jag göra nästa gång vi grillar.