Veganska brownies

Receptet hittade jag här, men jag har översatt det till svenska och räknat om måtten till deciliter.

Ingredienser

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175°.
Blanda alla ingredienser utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också.
Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor.
Grädda 25-35 min.

Gyllengula morotsbaguetter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 st.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 6-7 dl dinkelsikt
  • 3 dl riven morot
  • 1 msk torkad oregano

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter i bakmaskin eller ca 10 minuter för hand. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Vrid ihop till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. När baguetterna har jäst färdigt gräddar du baguetterna i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på galler.

Rågbullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Det blir ca 16 st bullar

Ingredienser

  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl rågkross
  • 1/4 dl rapsolja
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • ca 12 dl rågsikt
  • ev. 1 tsk brödkryddor
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön

Gör så här

Koka upp 3 dl vatten och rågkross. Ta av kastrullen och lägg på ett lock. Låt svälla i 5 min. Häll över det i en degskål. Tillsätt olja, vatten, sirap och salt. Låt degvätskan svalna till 37°. Smula ner jästen. Tillsätt mjölet (men spara lite till utbakningen), brödkryddorna och fröna. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Knåda degen lätt och forma runda bullar. Låt dem jäsa i 30-40 min på plåt och grädda dem sedan i 225° i 10-12 minuter. Låt dem kallna på galler