Receptet bygger på Vegan Shepherd’s Pie.
5-7 portioner. Tar upp till två timmar att laga, men borde gå att göra snabbare om man är lite effektiv.
Ingredienser
- 2 stora gula lökar, hackade
- 1 msk Extra Virgin Olive Oil
- 1,25 dl torkade linser
- 8,5 dl vatten
- två stora morötter (ca 200 g)
- ca 100 g haricot verts
- lite kummin
- lite kryddpeppar
- lite tsk timjan
- lite liquid smoke
- lite vitlök, finhackad
- 2 msk sojasås
- ca 1,2 kg potatis
- ca 700g tomater
- lite citronpeppar
- lite socker
- lite tabasco
- lite salt
- lite (ca 1 tsk) äppelcidervinäger
- 0,75 dl sojamjölk
- 1 msk bjäst
- lite salt
- lite citronpeppar
- lite (ca 1,5 msk) margarin
Gör så här
Placera löken i en stor tung stekpanna med olivolja och karamellisera på medel till låg värme i 45 minuter. Ja, hela 45 minuter. Lökarna kokas långsamt under en lång tid för att utveckla en djup smak. Rör dem och kontrollera dem emellanåt för att se till att de inte bränner.
Skör morötterna i mynt.
När löken kokar, ta linser och vatten och placera i en stor tjockbottnad kastrull. Täck över och koka på medelvärme i ca 20 minuter. Tillsätt därefter morötter, selleri, gröna bönor, kummin, kryddpeppar, timjan, vitlök, liquid smoke och sojasås i kastrullen. Täck igen och koka i ytterligare 25 till 30 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Kontrollera dem efter 20 minuter för att se till att det finns tillräckligt med vatten för linserna, och rör om. Om det finns någon vätska kvar efter att morötterna blivit möra, häll bort den.
Medan det kokar, skala potatisen och skär den i 2,5 cm breda kubar. Placera potatisen i en separat stor tjockbottnad kastrull. Täck med vatten, koka upp, och vrid ner värmen till medium. Låt koka ca 20 minuter eller tills de är klara. Häll ut kokvattnet.
Värm ugnen till 225 grader.
I linsgrytan, lägg till 3,5 dl kokt potatis, tomater, citronpeppar, socker, tabasco, salt och den karamelliserade lök från stekpannan. Blanda varsamt så att potatisen inte går sönder. Placera i en stor ugnsfast form.
Blanda sojamjölken och vinägern i en kaffekopp. Lägg detta till den återstående potatisen och tillsätt även bjästen, salt, citronpeppar, margarin. Skeda ner det hela runt linsröran i den ugnsfasta formen. Grädda i ugnen i 20 minuter.