Rostad potatissallad med paprika och oregano

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 750 g potatis
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 dl gröna oliver
  • färsk oregano
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisarna i klyftor och lägg dem en ugnsfast form/plåt. Ringla över olivolja och strö oregano över potatisen. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt stå ca 25 minuter. Vänd klyftorna någon gång. Strimla sedan paprikorna grovt och lägg in dem i ugnen tillsammans med potatisen och låt stå i ytterligare ca 20 minuter. Vänd sedan ner oliver och lite mer färsk oregano. Salta och peppra eventuellt. Lägg upp salladen i en skål och servera salladen ljummen.

Caponata med belugalinser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlökslyftor
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 burk hela tomater
  • 1 burk cocktailkapris
  • 1,5 dl belugalinser
  • ½ ask körsbärstomater
  • 2-3 msk balsamvinäger
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skiva löken och hacka vitlöken fint. Tärna auberginen och skär paprikorna i bitar. Hetta upp oljan i en kastrull och låt lök, vitlök, aubergine och paprika fräsa några minuter utan att det tar färg. Ha i tomaterna och kaprisen och låt koka ca 15 minuter. Koka under tiden linserna i en kastrull för sig. När linserna är färdigkokta så har du ner dem i grytan. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar. Vänd ner körsbärstomaterna strax innan servering.

Rostad paprikasoppa med cayenne och koriander

Recept från Veganvrak. Blir 3–4 portioner.

Ingredienser

  • 4 röda paprikor
  • 1 röd lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 8 dl varm grönsaksbuljong
  • cayennepeppar
  • 1 tsk koriander
  • saften av 1 lime
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt till servering

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och dela paprikorna. Lägg dem med skalsidan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Kvarta löken och lägg den och vitlöksklyftorna på plåten. Ställ in plåten i ugnen och låt den stå i ca 15 minuter tills skalet på paprikorna börjar svartna. Ta sedan av skalet och lägg grönsakerna i en kastrull. Häll över lite av buljongen och mixa soppan slät. Häll i resten av buljongen och låt soppan koka upp. Pressa i limen och smaksätt soppan med koriander, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Servera med en klick sojayoghurt och något gott bröd.

Pizza med grillade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir 2 plåtar.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl 37-gradigt vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 liten zucchini
  • 1-2 paprikor
  • 8 champinjoner
  • oliver efter behag
  • 2-3 tomater
  • lite färsk oregano
  • lite färsk basilika
  • veganost/havregrädde/tofu

Gör så här

Gör degen först. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet och tillsätt resten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa minst en halvtimme, men gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till fina pizzabottnar. Det blir rätt tunna bottnar av den här degen, så om du vill ha tjockare så dubblar du bara receptet.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i oregano, salt och svartpeppar och bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Skiva zucchinin, paprikan och champinjonerna och låt det fräsa med löken i några minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ha på de stekta grönsakerna på pizzan och strö över så mycket oliver du vill ha. Skiva tomaterna och lägg dem på pizzan. Riv veganosten och strö över pizzan. Om du inte har någon ost kan du ringla över lite havregrädde, det stelnar lite när det får vara i ugnen. Du kan också smula över lite tofu om du vill, men gör det isåfall inte förrän alldeles på slutet, så slipper den bli torr och tråkig. Strö sist över lite oregano och basilika. Sätt in i ugnen i tio till femton minuter. Lägg gärna lite rucola på pizzan när du ska äta den, det blir väldigt gott.

Saffransquinoa med tre sorters bönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • gurkmeja
  • olivolja
  • 1 påse saffran
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 dl fryst majs
  • 100 g haricot verts
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 10 champinjoner
  • färsk chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron

Gör så här

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!

Potatissallad med rädisor och sugar snaps

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 3 kokta kalla potatisar
  • ½ knippe rädisor
  • 100 g sugar snaps
  • 1 röd paprika
  • ½ dl kapris
  • ½ dl färsk hackad persilja
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär potatisarna i mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar och kvarta rädisorna. Lägg allt i en stor skål. Förväll sugar snapsen några minuter, blanda dem sedan med resten av grönsakerna. Grovhacka persiljan och ha i den tillsammans med kaprisen. Blanda olivoljan tillsammans med vinägern och senapen. Vänd ner vinägretten i potatissalladen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Långsallad

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 2 morötter
  • 2 paprikor
  • 2 purjolökar
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl vatten
  • ½ dl socker
  • italiensk salladskrydda
  • örtsalt
  • ev. vitlök

Gör så här

Skala och riv morötterna grovt. Strimla vitkålen, paprikorna och purjolökarna. Hetta upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Häll den sen över grönsakerna. Ha i italiensk salladskrydda, örtsalt och vitlök efter smak.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Jamies gröna curry

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 500 g tofu
  • brysselkål efter smak
  • 1 röd paprika
  • 400 ml kokosmjölk

Currypastan:

  • 6 vårlökar
  • 4-6 gröna chilis, urkärnade och finskurna
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk malen koriander
  • ½ tsk svartpeppar + salt efter smak
  • 5 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar, finhackade
  • 2 stora nävar färsk basilika
  • 3 stora nävar färsk koriander
  • 3 msk olivolja
  • skal och juice från tre lime

Gör så här

Lägg alla ingredienser till currypastan i en mixar och mixa till en grön slät massa. Marinera tofun i lite av pastan i ca 30 min (eller ännu hellre, gör curryn kvällen innan och låt tofun marinera under natten). Rensa och koka brysselkålen. Halvera dem. Värm lite olja i en gryta och bryn paprika och brysselkål. Tillsätt tofun och låt puttra ett par minuter. Rör sedan i resten av currypastan och koksmjölken. Låt koka ett par minuter till. Strö över hackade pistagenötter och riven kokos. Servera med t.ex ris eller nudlar.

Asieninspirerad gryta med smak av citrus

Recept och bild från Kotte Grön!

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g marinerad tofu
  • 100 g champinjoner
  • 1 paprika
  • 1 piri piri, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 200 ml kokosmjölk
  • juice från 1 lime
  • 2-3 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar
  • en bit galangal (ungefär så stor som en tumme)
  • salt
  • nudlar eller ris

Gör så här

Fräs tofu, champinjoner och paprika lite åt gången i en stor gryta. Tillsätt finhackad piri piri (kärnorna är väldigt starka, skrapa bort eller behåll efter tycke och smak) och vitlök. Pressa över limejuicen och häll i kokosmjölken. Skala av det yttersta lagret på citrongräset och skär dem sedan i bitar. Skiva galangalen och häll i den, citrongräset och limebladen i grytan. Låt puttra ihop en stund. Smaka av med salt. Servera med nudlar eller ris.