Passionsorbet med ingefärsflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk pressad apelsinsaft
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 4 passionfrukter

Ingefärsflarn:

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk havregrädde

Gör så här

Koka upp vatten, apelsin- och citronsaft och socker i en kastrull. Låt det koka i ca 5 minuter utan att röra om. Låt lagen kallna. Halvera passionfrukterna och gröp ur kärnor och fruktkött. Lägg det i en sol och pressa ut saft och fruktkött med baksidan av en sked. Släng sedan bort kärnorna. Rör ner fruktsaften i sockerlagen. Om du har en glassmaskin lägger du massan i den och kör tills sorbeten blir färdig. Om du inte har någon glassmaskin lägger du massan i en form och täcker över den och ställer sedan in den i frysen. Låt den frysa i 4-5 timmar. Servera med ingefärsflarn och garnera med citronmeliss strax innan serveras.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda socker, vetemjöl, ingefära och bakpulver. Rör sedan ner det i margarinet och ha i grädden. Klicka ut smeten glest på plåtar eller pensla ut den med en pensel så att flarnen blir lite ovala. Grädda mitt i ugn ca 7 minuter tills de flutit ut och fått fin färg. Låt dem svalna och lossa dem med en stekspade.

Passionsfruktssorbet

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 dl passionsfruktsjos
  • ½ msk glukos

Gör så här

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt det koka i ca 5 minuter utan att röra om. Låt sedan sockerlagen kallna. Tillsätt passionsfruktjos och glukos och blanda om. Om du har en glassmaskin hällen du blandningen i den och kör tills sorbeten blir färdig. Om du inte har någon glassmaskin häller du blandningen i en form och täcker över den och ställer sedan in den i frysen. Låt den frysa i 4-5 timmar och rör om med jämna mellanrum.

Citrussallad med citrongranité

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 1 blodapelsin
  • 1 grapefrukt
  • 2 clementiner
  • 1 granatäpple

Lag

  • 2 passionfrukter
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl apelsinsaft
  • 0,5 dl strösocker

Citrongranité

  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 dl vitt vin

Gör så här

Koka lagen ca 1 min.

Koka ihop alla ingredienserna till granitén ca 5 min i en kastrull. Låt svalna och sila av skalen. Spara ca 1/2 tsk av skalen och lägg dem i lagen. Häll upp lagen i en skål och ställ in i frysen. Rör lätt med en gaffel varje timme. Det tar ca 3 timmar innan granitén är fryst.

Skala och skär frukterna i klyftor. Häll sedan lagen över citrussalladen och servera med citrongranité.

Citroncheesecake med passionfrukt

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 15 digestivekex
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl gelesocker multi
  • 2 pkt tofuline färskost naturell
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saft av en citron
  • 3 passionfrukter
  • 1 dl gelesocker multi
  • 1 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Blanda havregrädden och gelesockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det med det rivna citronskalet och citronsaften. Blanda det sedan med gelesockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. Dela passionfrukterna och gröp ur fruktköttet. Blanda det med vatten och gelesocker och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Låt gelén svalna något och häll den sedan över kakan. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.

Valentinkaka med passionsfruktscurd

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Passionsfruktscurd:

  • 3-4 passionsfrukter
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk gelesocker multi

Garnering:

  • 25 g mörk choklad
  • 100 g hallon
  • 3 dl florsocker
  • 1 passionfrukt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter (eller en hjärtformad). Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt kallna och dela sedan kakan i två delar.

Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera dem genom en sil. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt socker, passionsfruktsjos och kärnor (om du vill), majsstärkelse och gelesocker och sjud till en tjock kräm. Låt kallna och bred sedan på passionskrämen på den undre tårtbottnen. Lägg sedan på överdelen.

Smält chokladen och dra ut den till två långa pinnar på ett bakplåtspapper. Låt stelna (jag ställde in dem i frysen för jag hade lite bråttom). Mosa eller passera 50 g av hallonen och blanda dem med florsockret. Bred glasyren över kakan. Halvera passionsfrukten. Garnera kakan med passionsfrukt, de resterande hallonen samt chokladstängerna.