Pestopaj med rostade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 pajskal
  • 1 röd lök
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 dl pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs på grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Salta och peppra. Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över pajen. Ställ in pajen i ugnen och låt stå i ca 40 minuter.

Grönkålspesto med pekannötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 dl.

Ingredienser

  • 250 g färsk eller fryst grönkål, förvälld
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl pekannötter
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Rosta nötterna i en het, torr stekpanna tills de fått lite färg. Spar några pekannötter till garnering. Mixa sedan alla ingredienser. Servera på tortillachips (tortillabröd skurna i lagom storlek och rostade i 175gradig ugn ca 5 minuter) eller andra kex och garnera med en pekannöt.

Tomatpesto

Recept från Veganvrak. Räcker till pålägg för en smörgås.

Ingredienser

  • 5 soltorkade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja eller olja från tomaterna
  • 1 msk solrosfrön eller pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa solrosfröna fint. I med tomater och vitlök och lite olivolja. Mixa ihop allt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Mozzarellagratinerad aubergine med pesto och champinjoner

Recept från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 stor aubergine
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl pesto
  • 1 pkt tofutti mozzarellaost eller 1 ask tofuline färskost, gärna med vitlökssmak, utrörd i 1 dl havregrädde

Tomatsås

  • 1 burk hela tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 1 skvätt balsamvinäger
  • färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Hetta upp oljan i en kastrull och hacka vitlöken fint. Låt den fräsa ett litet tag utan att den tar färg. Häll över tomaterna och ha i tomatpurén. Koka upp och låt sedan såsen koka minst en halvtimme på svag värme. Ha i en skvätt vatten om såsen blir för tjock. Smaka sedan av med balsamvinäger, färsk basilika, salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen på längden och lägg skivorna på hushållspapper. Salta skivorna lätt och låt ligga i ca 20 minuter. Torka sedan av vätskan och lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form eller på en plåt. Ringla över olivolja och ställ in i ugnen i 10-15 minuter. Ta sedan ut dem ur ugnen.

Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Lägg sedan aubergineskivorna i botten. Halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på storlek) och lägg dem ovanpå aubergineskivorna. Klicka över pesto och häll sedan över resten av tomatsåsen. Lägg till sist över mozzarellaskivorna eller klicka över färskosten. Ställ in i ugnen och låt stå i 20-25 minuter.

Filodegspaj med pesto och grönsaker

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 250 g filodeg, tinad
  • 1 röd lök
  • 1 liten zucchini
  • ½ röd paprika
  • ½ gul paprika
  • 0,5 dl vegansk pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den tinade filodegen i en pajform. Dela eventuellt stora ark. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Smaka av med salt och peppar.

Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Strö över pinjenötterna. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och låt stå i ca 30 minuter. Täck eventuellt över den med aluminiumfolie mot slutet så att pajen inte blir bränd. Servera pajen ljummen eller kall.

Pastasallad med marinerad tofu och hemmagjord pesto

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 300 g fjärilsmakaroner (farfalle)
  • 500 g tofu
  • 70 g spenat
  • 1 paprika i valfri färg
  • ca 150 g körsbärstomater
  • 10 soltorkade tomater
  • ½-1 dl blandade frön (t.ex solrosfrön, linfrön, pumpafrön) och pinjenötter

Marinad

  • 2 msk honung (vill du inte använda honung så ta lite sirap istället)
  • ca ½ dl olivolja
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk grillkrydda
  • 1 tsk paprika
  • salt och peppar

Pesto

  • bladen från 1 kruka basilika
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk b-jäst
  • ca ½ dl olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Skär tofun i bitar och lägg den i marinaden (som du gör innan genom att blanda ihop alla marinad-ingredienser), gärna i några timmar. Gör peston (mixa alla pesto-ingredienser förutom oljan, tillsätt sedan olja, lite i taget, tills du får en bra pesto-konsistens). Koka pastan. Skär paprikan och tomaterna i bitar. Stek tofun så att den får lite färg. Blanda spenat, grönsaker, tofu och pasta. Häll över peston och rör om. Rosta fröna och pinjenötterna i en torr panna och strö dem över pastasalladen.

Gräddig italiensk pastasås

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • ½ röd lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 dl kidneybönor
  • 6 soltorkade tomater
  • 6 champinjoner
  • 2-3 dl havregrädde
  • 1-2 msk pesto
  • salt, svartpeppar
  • ev. rostade pinjenötter att strö över vid servering

Gör så här

Skiva löken och finhacka vitlöken. Fräs det i lite olja några minuter. Skiva champinjonerna och låt dem fräsa med löken ett tag. Strimla tomaterna och vänd ner det i pannan tillsammans med kidneybönorna. Häll på grädden och låt koka på svag värme några minuter. Ha i pesto och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta. Strö eventuellt över rostade pinjenötter vid servering, samt strimlade soltorkade tomater.

Brysselkålspasta med pesto

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner

Ingredienser

  • 200 g pasta
  • 10 brysselkål
  • 5 champinjoner
  • ½ röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk pesto
  • 150 g fast tofu
  • salt, peppar

Gör så här

Koka pastan. Förväll brysselkålen i saltat vatten några minuter. Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olivolja tills löken blivit mjuk. Kvarta champinjonerna och låt det fräsa med löken. När brysselkålen är klar, dela dem i två delar och låt det fräsa med svampen och löken. Ha i pesto och smula ner tofun. Vänd ner pastan när den är klar. Låt allt bli varmt och smaka sedan av med salt och peppar.