Fyllda bröd

Recept från Veganvrak. Blir 3 bröd. Varje fyllning räcker till ett bröd.

Ingredienser

Bröd

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl

Rucolafyllning

  • 50 g rucola
  • olivolja (höfta mängd)
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 2 vitlöksklyftor

Tomatfyllning

  • 75 g soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 vitlökslyftor

Gör så här

Fyllda bröd

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt olivoljan. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa en timme under bakduk.

Gör under tiden fyllningar till bröden.

Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som om du skulle göra kanelbullar. Mjöla och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåten i trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när bröden sätts in. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 till 25 minuter.

Rucolafyllning

Spara lite rucola och pinjenötter och mixa resten med olivolja och vitlök så att det blir en slät pesto. Strö över resten av pinjenötterna och rucolan efter att du har brett på fyllningen på degen.

Tomatfyllning

Pressa vitlöksklyftorna och finhacka tomaterna. Blanda med olja och örter.

Risotto med soltorkade tomater, rucola och sojabönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 6 soltorkade tomater
  • 3 dl kokta sojabönor
  • 30 g grovhackad rucola
  • 2 msk finhackad basilika
  • 2 msk tofutti cream cheese med örter och vitlök

Till servering:

  • 6 champinjoner
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 4 soltorkade tomater

Gör så här

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull och hacka löken fint. Strimla de soltorkade tomaterna och fräs tillsammans med löken några minuter utan att det tar färg. Vänd ner riset och låt det bli torrt. Häll sedan på vinet och låt det ånga bort. Häll i varm buljong så att riset täcks, därefter tillsätter du en deciliter i taget tills risotton kokat klart, det tar runt 15-20 minuter. När den är klar vänder du ner sojabönorna, nästan all rucola, basilika och mjukost och blandar runt. Smaka av med salt och peppar. Kvarta champinjonerna och fräs dem några minuter. Strimla de återstående soltorkade tomaterna och servera risotton med champinjonerna, soltorkade tomater, några rucolablad och rostade pinjenötter.

Pestopaj med rostade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 pajskal
  • 1 röd lök
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 dl pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs på grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Salta och peppra. Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över pajen. Ställ in pajen i ugnen och låt stå i ca 40 minuter.

Tomatpesto

Recept från Veganvrak. Räcker till pålägg för en smörgås.

Ingredienser

  • 5 soltorkade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja eller olja från tomaterna
  • 1 msk solrosfrön eller pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa solrosfröna fint. I med tomater och vitlök och lite olivolja. Mixa ihop allt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Filodegspaj med pesto och grönsaker

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 250 g filodeg, tinad
  • 1 röd lök
  • 1 liten zucchini
  • ½ röd paprika
  • ½ gul paprika
  • 0,5 dl vegansk pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den tinade filodegen i en pajform. Dela eventuellt stora ark. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Smaka av med salt och peppar.

Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Strö över pinjenötterna. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och låt stå i ca 30 minuter. Täck eventuellt över den med aluminiumfolie mot slutet så att pajen inte blir bränd. Servera pajen ljummen eller kall.