Fluffiga plättar

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!

Ingredienser

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk malda linfrön
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 msk matolja
  • ½ tsk vaniljextrakt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.

Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.

Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.

Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.

Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.

Mandelpotatisplättar, tofuspett, ärtpesto och äppelchutney

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Mandelpotatisplättar:

  • 400 g mandelpotatis
  • 2-3 dl sojamjölk
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt, vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron

Ärtpesto:

  • 150 g gröna ärter
  • ½ kruka färsk basilika
  • ½ dl rostade mandelspån
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Äppelchutney:

  • ½ kg äpplen
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl råsocker
  • 1 dl russin
  • ½ röd chilifrukt
  • ½ tsk salt
  • en liten bit kanelstång

Tofuspett:

  • 400 g friterad tofu

Gör så här

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.

Trä tofun på spett.

Mixa alla ingredienser till peston.

Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Gör gärna dubbel sats och häll upp i heta glasburkar och förvara svalt.

Mandelpotatisplättar

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 400 g mandelpotatis
  • 2-3 dl sojamjölk
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt, vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron

Gör så här

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.