Bröd med pumpafrön

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 stort bröd

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl pumpafrön, gärna rostade
  • 10-12 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, sirap och lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, grahamsmjöl och pumpafrön. Arbeta ihop degen något och tillsätt sedan nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, 10 minuter för hand eller 5 minuter i bakmaskin/assistent. Degen ska vara något kladdig. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa 1,5 timme. Sätt ugnen på 260 grader. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord. Forma snabbt ihop till en rund limpa. Lyft degen till en plåt med bakplåtspapper och stänk på vatten på brödet. Grädda brödet 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Hamburgerbröd med dinkel och pumpafrön

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 16 bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl kruskakli
  • ca 11 dl dinkelsikt
  • sojamjölk till pensling
  • pumpafrön

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, rapsolja, sirap, kruskakli och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 minuter i assistent eller 10 minuter för hand. Degen ska vara lite lös. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Dela sedan degen i 16 bitar och forma till runda, något tillplattade bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med sojamjölk och strö över pumpafrön. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Bråttomlimpa med frön och frukt

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl frön (jag hade 2 dl pumpafrön, 1 dl linfrön och 1 dl sesamfrön)
  • 2-3 dl torkad frukt (jag hade hälften torkad aprikos skurna i bitar och hälften blandade russin)
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 msk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 dl brödsirap
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 l sojayoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sirapen, oljan, yoghurten och lingonsylten och blanda väl. Fördela smeten i två smorda avlånga ugnsformar. Grädda ca 1 timme och låt svalna något i formen och sedan under bakduk.