Ljummen quinoasallad

Recept och bild från Kotte Grön!

4 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 2 avocados
  • 1 liten fänkål
  • 1 liten rödlök
  • ½ paket fryst, tinad mango
  • 65 g ruccola

Gör så här

Koka quinoan i buljong efter anvisningar på paketet. Dela, kärna ur avocadon och skär dem i bitar. Ansa fänkålen och skala rödlöken. Skär dem i tunna skivor. Blanda alla ingredienser och ringla över lite olivolja. Smaka av med lite salt.

Saffransquinoa med tre sorters bönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • gurkmeja
  • olivolja
  • 1 påse saffran
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 dl fryst majs
  • 100 g haricot verts
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 10 champinjoner
  • färsk chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron

Gör så här

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!

Rödbetssoppa med linser och quinoa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor
  • 0,5 dl små gröna linser
  • 0,5 dl quinoa
  • ca 1,5 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • yoghurt till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Ha i rödbetor, linser, quinoa, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt.

Morot- och kikärtsbiffar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 burk kikärtor (400g)
  • 3 morötter, finrivna
  • 2 port kokt quinoa
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl havregrädde
  • 1 msk tomarpuré
  • salt, vit peppar o paprika
  • ströbröd

Gör så här

Mosa kikärterna med händerna eller en stavmixer i en bunke. Blanda i övriga ingredienser och forma biffar. Vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme ett par minuter.

Serveras med till exempel potatis eller rotsaker i ugn.

Quinoagröt på kokosmjölk

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl kokosmjölk
  • 3 dl vatten
  • en nypa salt
  • kryddor (t.ex. kanel och kardemumma)
  • ev. nötter

Gör så här

Koka upp kokosmjölk, vatten och kryddor. Häll i quinoan och låt det småkoka på låg värme tills den är mjuk, virka 20-30 minuter. Rör noga och tillsätt mer vatten om det behövs.

Servera med frukt eller sylt till.

Bovete- och quinoagröt

Blir en portion.

Ingredienser

  • 1/4 dl quinoa
  • 1/2 dl bovete
  • 1 msk linfrön
  • 3 dl vatten
  • 1 liten nypa salt
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk mald kardemumma

Gör så här

Blanda quinoa, bovete och linfrön med vatten och salt i en kastrull. Koka upp det på medelvärme och sänk sedan till ettan eller tvåan. Låt gröten småkoka i 20-25 minuter, rör om emellanåt. Häll på mer vatten vid behov.

Smaksätt gröten med kanel och kardemumma när den är klar.