Bryggbröd på råg- och dinkelmjöl

Recept från Allt om mat. Använd helst viktenheterna när du bakar eftersom mjölet kan tryckas ihop olika mycket och därmed få olika volym. Brödet blir en gigantisk kaka.

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • ½ dl olivolja
  • 3 dl (165 g) rågmjöl, fint
  • 3 dl (90 g) vetekli
  • 1 dl (70 g) solrosfrön
  • 2-3 l (ca 1,3 kg) dinkelsikt (vi använde 1 kg »dinkelmjöl« och drygade ut med 300 g rågmjöl)

Gör så här

Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, olja, rågmjöl, vetekli, solrosfrön och dinkelsikt, spara lite till utbakning. Arbeta ihop till en fast och smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 40 min.

Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig och forma till ett stort runt bröd. Lägg det på en smord plåt och sikta över lite mjöl. Skär några kryss i brödet. Låt jäsa ytterligare ca 20 min utan bakduk.

Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Låt brödet kallna på galler.

Saftigt solrosbröd

Baserat på ett recept av Anna J.

En limpa.

Ingredienser

  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kokhett vatten
  • ½ paket jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ca 10 dl vetemjöl
  • ca 2 dl vetemjöl (till utbaket)
  • en skvätt sojamjölk (till pensling)
  • mera frön (att ha på)

Gör så här

Blanda 2 dl rågmjöl, 2 dl solroskärnor, 1 dl linfrön, 2 tsk salt, och 5 dl kokhett vatten ordentligt i en bunke och låt stå 1-2 timmar.

Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt vetemjölet (förutom det som är till utbaket). Arbeta ihop detta till en deg, täck över, och låt jäsa i en timme.

Strö ut vetemjölet som är kvar på ett bakbord och knåda igenom den jästa degen. Forma till en stor, avlång och jämntjock rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min, pensla med sojamjölk och strö sedan på frön. Grädda sedan limpan: först 15 min i 250°, sedan ytterligare 30 min i 150°.

 

Lingonlimpa

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 2 dl lingonsylt
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl brödsirap eller mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl neutral olja
  • 3 dl rågmjöl
  • 9 dl rågsikt

Gör så här

Värm vatten och lingonsylt till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Häll på resten av vätskan och ha i resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i en halvtimme. Dela sedan upp degen i två delar, forma till två limpor och lägg dem i varsin smord avlång brödform. Sätt ugnen på 175 grader. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 35 minuter.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Råglimpor med surdeg

Recept och bild från Kotte Grön!

Det blir två limpor.

Dag 1 kväll

Ingredienser

  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl rågkross
  • 5 dl vatten

Gör så här

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten. Koka upp vatten och rågkross och låt puttra i ca 5 minuter. Ta av från plattan och låt stå över natten.

Dag 2 morgon

Ingredienser

  • surdegen från igår
  • rågkrosset
  • 33 cl lättöl
  • 1½ dl ljummet vatten
  • 6½ dl rågmjöl
  • 7 dl rågsikt
  • knappt 1 msk salt
  • 2 tsk honung
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrön

Gör så här

Blanda alla ingredienser antingen i en degblandare och kör i 4 minuter på låg fart och 4 minuter med lite högre hastighet eller om du som jag inte har någon sådan så är det bara att kavla upp armarna och knåda på. Degen ska vara ganska kladdig. Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek, det tar ca 3-4 timmar.

Smörj två brödformar à 1½ l och fyll formarna till 2/3 ungefär. Strö på lite rågmjöl och täck med en handduk. Låt jäsa tills degen har rest sig ett par centimeter och små hål visar sig. (Såhär såg mina bröd ut före och efter jäsningen.) Det kan ta 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275° i god tid med ett galler strax under mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Jag har varken oöm plåt eller isbitar så jag brukar sätta in en ugnsfast form med lite vatten istället. Sänk temperaturen till 200° efter 5 minuter och grädda bröden i ytterligare 55-60 min. Har du en stektermometer så stick in den i mitten av brödet, inner- temperaturen ska vara 98°. Själv har jag ingen sådan utan tog ut det ena brödet och skar av en skiva för att se om det såg färdigt ut. Det gjorde det inte så jag hade det inne i ca 15 minuter till. Ta ut bröden ur ugnen, ta ut dem ur formarna och låt svalna på ett galler. Vira in dem i varsin handduk och låt dem vila till nästa morgon.

Rågbullar med tranbär och russin

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk melass
  • 2-3 tsk brödkryddor
  • 10 dl rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • knappt 1 dl russin och torkade tranbär

Gör så här

Värm mjölk och margarin till 37°. Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och melass. Blanda ut brödkryddorna i mjölet och häll ner det i bunken lite i taget. Hacka russin och tranbär grovt och vänd ner dem i degen. Arbeta ihop ingredienserna tills degen släpper bunken. Jäs i ca 40 min. Knåda med några få tag degen på bänken och forma bullar, hålkakor eller vad du vill ha för festlig form på dina bröd. Lägg dem på plåt och låt jäsa 30 min. Pensla med lite soyamjölk och grädda i 13-15 min i 225°

Rågbröd

Bild och recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 3 msk olja
  • 5 dl mjölk
  • 50g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung eller sirap
  • 7 dl rågmjöl
  • ca 6 dl vetemjöl
  • valfria frön och havregryn

Gör så här

Värm olja och mjölk till 37°. Lös upp jästen i lite av degspadet och tillsätt sedan resten av degspadet, saltet och honungen/sirapen. Rör ner rågmjölet och så mycket vetemjöl att degen går lätt att arbeta. Arbeta degen tills den är seg, smidig och släpper bunkens kanter. Strö över ett tunt lager vetemjöl och låt jäsa till dubbel storlek 30 min-1 timme.

Ta upp degen och knåda den smidig. Forma runda hålkakor. Pensla med vatten och strö över lite havregryn och frön. Jäs 30-45 min. Grädda i mitten av ugnen i 225° i 15 min. Ät till frukost eller med en god soppa.