Tunnbrödsstubbe med rödbetor och pepparrotsmajonnäs

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 tunnbröd
  • 4 rödbetor
  • en näve ruccola
  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1-2 msk riven pepparrot
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Skölj dem sedan under kallt vatten och gnugga bort skalet. Skär rödbetorna tunt. Blanda majonnäs med riven pepparrot, salt och peppar. Bred pepparrotsmajonnäs på tunnbröden och lägg på skivade rödbetor och rucola. Rulla ihop runnbröden längs långsidan. Skär dem snett på mitten. Garnera med lite rucola.

Hasselnötstek, rostad rödbetssallad med babyspenat samt dijonkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Hasselnötsstek:

  • 1 gul lök
  • 4 msk olja
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 l färska champinjoner
  • 2 tsk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 4 dl hasselnötter
  • 3 dl ströbröd, spar lite till att rulla steken i
  • 3 msk soja
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Rostad rödbetssallad:

  • 1 kg rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 75 gram babyspenat
  • nymalen svartpeppar
  • kallpressad rapsolja

Dijionkräm:

  • 2 msk dijonsenap
  • 1,5 dl majonnäs

Gör så här

Hasselnötsstek

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök, vitlök och champinjoner så fint du orkar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken och svampen några minuter utan att det tar färg. Strö över vetemjölet och häll på vattnet. Låt puttra några minuter. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda smeten väl. Smörj en avlång brödform eller täck den med aluminiumfolie. Ta upp smeten och forma dem till en avlång stek. För att slippa kladd kan du lägga den på lite plastfolie och rulla in steken i folien och forma den. Vänd sedan steken i ströbröd och lägg den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Skär upp den när den svalnat något.

Rostad rödbetssallad:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i en långpanna och ringla över olivolja och strö över salt. Rosta rödbetorna i ugnen ca 35 minuter. Lägg upp rödbetorna på tallrikar och fördela spenaten över dem. Ringla över lite kallpressad rapsolja och dra några varv med pepparkvarnen.

Dijionkräm:

Blanda senapen med majonnäsen.

Rödbetscarpaccio med pepparrotskräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 rödbetor
  • 2 gulbetor
  • 2 polkabetor
  • 1 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 2 msk havregrädde
  • 2 msk riven pepparrot
  • salt, nymalen svartpeppar
  • flingsalt, svartpeppar
  • ärtskott eller liknande

Gör så här

Koka betorna för sig i var sin kastrull. Häll av vattnet och låt dem svalna något. Gnid sedan bort skalen och skär betorna tunt. Blanda ihop majonnäs, grädde och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp betorna fint på en tallrik och strö flingsalt och nymalen svartpeppar över dem. Servera med en klick pepparrotskräm och gärna något grönt, typ mangoldskott eller ärtskott.

Rödbetssoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor (ca 500 g)
  • 1 dl röda linser
  • ca 1,2 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt och saltgurka till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Tillsätt rödbetor (men spar någon deciliter till senare), linser, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Ha sedan i resten av rödbetorna så att soppan får lite mer färg. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt och skivad saltgurka.

Rödbetssoppa med linser och quinoa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor
  • 0,5 dl små gröna linser
  • 0,5 dl quinoa
  • ca 1,5 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • yoghurt till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Ha i rödbetor, linser, quinoa, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt.

Rödbetsbiffar

Recept och bild från Veganvrak!

12 biffar.

Ingredienser

  • 500 g rödbetor
  • 1 potatis
  • 1 gul lök
  • 1,5-2 dl ströbröd
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Skala och riv rödbetorna och potatisen grovt. Hacka löken fint. Blanda alla ingredienser och låt det stå och svälla ca 10 minuter så att ströbrödet kan suga åt sig vätskan från det rivna. Forma sedan till 12 biffar. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna två-tre minuter per sida. Servera med pepparrotssås, potatis och bönsallad av något slag.

Borsjtj (rödbetssoppa)

Från Wikibooks-Kokboken. Tillgängligt under CC-BY-SA!

Ingredienser

  • 6-7 rödbetor (ca 500 g), råa
  • 2 gula lökar
  • 1-2 morötter
  • 1 klyfta vitkål (ca 250 g)
  • 1 dl röda linser (torkade)
  • 1½ liter vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong (helst utan härdat fett)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1-2 msk vinäger (helst balsamvinäger)
  • salt
  • olja

Gör så här

  • Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen.
  • Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina ej för långa strimlor. Använd gärna matberedare.
  • Lägg i och fräs strimlorna i olja ett par minuter.
  • Skölj under tiden linserna i ljummet vatten tills vattnet är klart.
  • Tillsätt vatten till grönsakerna, samt linserna, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad.
  • Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 min.
  • Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
  • Smaka av med lite vinäger och ev salt.

Servera soppan med en skvätt sojagrädde eller en klick naturell sojayoghurt. Dessutom gärna piroger eller grovt bröd.