Coleslaw med pepparrot

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

150 g vitkål 1 liten röd lök 0,5 dl veganmajonnäs en liten skvätt rödvinsvinäger 1 msk riven pepparrot salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla lök och vitkål och blanda det med majonnäs, rödvinsvinäger och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Rostad paprikasoppa med cayenne och koriander

Recept från Veganvrak. Blir 3–4 portioner.

Ingredienser

  • 4 röda paprikor
  • 1 röd lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 8 dl varm grönsaksbuljong
  • cayennepeppar
  • 1 tsk koriander
  • saften av 1 lime
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt till servering

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och dela paprikorna. Lägg dem med skalsidan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Kvarta löken och lägg den och vitlöksklyftorna på plåten. Ställ in plåten i ugnen och låt den stå i ca 15 minuter tills skalet på paprikorna börjar svartna. Ta sedan av skalet och lägg grönsakerna i en kastrull. Häll över lite av buljongen och mixa soppan slät. Häll i resten av buljongen och låt soppan koka upp. Pressa i limen och smaksätt soppan med koriander, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Servera med en klick sojayoghurt och något gott bröd.

Pizza med grillade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir 2 plåtar.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl 37-gradigt vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 liten zucchini
  • 1-2 paprikor
  • 8 champinjoner
  • oliver efter behag
  • 2-3 tomater
  • lite färsk oregano
  • lite färsk basilika
  • veganost/havregrädde/tofu

Gör så här

Gör degen först. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet och tillsätt resten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa minst en halvtimme, men gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till fina pizzabottnar. Det blir rätt tunna bottnar av den här degen, så om du vill ha tjockare så dubblar du bara receptet.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i oregano, salt och svartpeppar och bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Skiva zucchinin, paprikan och champinjonerna och låt det fräsa med löken i några minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ha på de stekta grönsakerna på pizzan och strö över så mycket oliver du vill ha. Skiva tomaterna och lägg dem på pizzan. Riv veganosten och strö över pizzan. Om du inte har någon ost kan du ringla över lite havregrädde, det stelnar lite när det får vara i ugnen. Du kan också smula över lite tofu om du vill, men gör det isåfall inte förrän alldeles på slutet, så slipper den bli torr och tråkig. Strö sist över lite oregano och basilika. Sätt in i ugnen i tio till femton minuter. Lägg gärna lite rucola på pizzan när du ska äta den, det blir väldigt gott.

Grekisk tofuröra

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 300 g tofu
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten rödlök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 1-1,5 dl sojamjölk
  • 1 dl oliver
  • 6 soltorkade tomater
  • färsk basilika
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa tofun slät tillsammans med olivolja och sojamjölk. Finhacka rödlöken, vitlöken, tomaterna och oliverna och blanda i. Smaka av med örter, salt och peppar.

Toast Skagen

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 brödskivor
  • 4 halva citronskivor till dekoration
  • lite färsk dill till dekoration
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Rosta brödet och lägg på skagenröran. Garnera med en dillkvist och färsk citron.

Saffransmarinerade kikärtor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl kokta kikärtor (1 burk)
  • 2 msk finhackad röd lök
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,25 g saffran (½ pkt)
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Stöt saffran med socker i en mortel. Finhacka löken och blanda sedan alla ingredienser. Gör gärna kikärtssalladen en dag innan servering, så hinner kikärtorna dra åt sig av smakerna.

Potatisterrin med nötfylld portabello samt kidneybönor i örtvinägrett

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Potatisterrin med örter:

  • 1 kg potatis
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • färsk basilika och oregano
  • lite potatismjöl eller maizena
  • salt, vitpeppar

Nötfylld portabello:

  • 4 portabellosvampar
  • nötter av olika slag
  • soltorkade tomater
  • vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Kidneybönor i örtvinägrett:

  • 3 dl kokta kidneybönor (1 burk)
  • 1 liten rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk färsk basilika
  • 1 msk färsk oregano

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt (eller riv, om du hellre vill det). Blanda potatisskivorna med potatismjöl, finhackade örter samt salt och peppar. Packa potatisblandingen hårt i en smord form, ca 22 x 16 centimeter. Grädda ca 1 timme. Ställ under press över natten. Skär sedan upp terrinen och stek sidorna i en panna. Värm terrinen i ugn eller micro innan servering.

Skär av fötterna på på svampen. Mixa nötter, vitlök, soltorkade tomater och olivolja i en mixer eller matberedare. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg svamparna på en plåt med ovansidan nedåt. Fördela nötfyllningen i svamparna och grädda dem i 15-20 minuter.

Hacka löken till kidneybönssalladen fint. Blanda alla ingredienser. Lägg sedan upp allt fint på tallrikar, garnera gärna med något grönt, ex. ärtskott eller späd sallat.

Nästan som fisksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk curry
  • ½ pkt saffran
  • 400 g fast tofu
  • ½ grön paprika
  • 1 l hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl havregrädde
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk tångkaviar
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Pyttipanna med kantareller

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • ½ rödlök
  • lite mjölkfritt margarin
  • 2 kokta potatisar
  • 1 liten morot, gärna kokt
  • 1 dl kidneybönor
  • två nävar kantareller
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär löken fint och fräs den mjuk i margarinet. Tärna potatisarna och moroten fint och låt det fräsa med löken. Ha i kidneybönorna och låt allt fräsa ett tag. Smaka av med färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar. Stek kantarellerna för sig i rikligt med margarin (så de blir riktigt knapriga och goda) och blanda dem med pytten. Servera gärna med rödbetor.