Kåldolmar

Recept och bild från Veganvrak!

Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 8 vitkålsblad
  • 2 dl torr sojafärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl ris
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 0,5-1 tsk rökarom
  • salt, svartpeppar

Sås

  • 3-4 dl kålspad eller grönsaksbuljong
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 2-3 msk havregrädde
  • ev. 1 msk soja
  • 2-3 msk vetemjöl
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset. Lägg ett par vitkålsblad i taget i kokande saltat vatten några minuter. Förväll sojaköttet i några minuter tills det blivit mjukt. Finhacka det om du inte redan använt dig av sojafärs utan istället grövre bitar. Lägg sojaköttet i en bunke och ha i soja och så mycket rökarom du vill ha. Finhacka löken och lägg det i bunken tillsammans med riset när det är klart. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg lite fyllning på vitkålsbladen och vik ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare. Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över lite flytande margarin, typ milda culinesse eller vad du använder, samt lite sirap. Lös upp en halv buljongtärning i lite av kålspadet och häll det över dolmarna. Ställ in i ugnen i cirka 45 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Koka upp kålspadet med grönsaksbuljongtärningen. Ha i lite havregrädde och red av med mjöl. Smaksätt med soja, salt och peppar och låt såsen koka på svag värme.

Servera med kokt potatis, lingonsylt, sås och grönsaker.

Skagenröra

Recept från Veganvrak. Räcker till en förrätt för 2 personer.

Ingredienser

  • 100g fast tofu
  • 2 msk vegansk majonnäs
  • 2 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • ½ krm rökarom
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 1,5 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 1,5 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Serveras på toast eller avokadohalva. Garnera med en dillkvist eller lite persilja.

Fiskiga tofubiffar med vitvinssås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 st. biffar.

Ingredienser

Biffar:

  • 400 g tofu
  • 1 tsk mortlat lapsangte eller en skvätt rökarom
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • salt, vitpeppar
  • vetemjöl och ströbröd till panering

Vitvinssås med dill och tångkaviar:

  • ca 10 cm purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk tångkaviar
  • 10 körsbärstomater
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Smula tofun och mixa den hyfsat slät med stavmixer. Blanda tofu med mortlat lapsangte, citronsaft och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Forma till 8 runda, tjocka biffar. Blanda mjöl och ströbröd på en tallrik och vänd biffarna Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna några minuter per sida. Servera med tagliatelle och nedanstående sås.

Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken så att den blir mjuk. Slå över vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt den sedan småputtra cirka fem minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare. Ha i citronsaft, dill och tångkaviar och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Dela körsbärstomaterna och vänd ner dem i såsen strax innan serveringen.

Tofu and chips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • pommes frites, hemgjorda eller köpta
  • 300 g fast tofu
  • 3 msk citronsaft
  • lite vatten
  • ev. 0,5 tsk rökarom
  • salt, vitpeppar
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 msk bakpulver
  • lite finmalen chili
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl porteröl

Gör så här

Skär tofun i centimetertjocka skivor och låt dem marinera minst en halvtimme i lite citronsaft, vatten, rökarom och salt och peppar. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten. Vispa ner öl och citronsaft och se till att det inte blir några klumpar. Doppa tofun i smeten och fritera i fem minuter på 170 grader.

Servera med strips (med maltvinäger på), gröna ärter och tartarsås.