Citrushummus

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk kokta kikärtor eller canellinibönor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ lime, rivet skal och saft
  • 1 krm gurkmeja
  • ½ kruka basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (ev. några cashewnötter)

Gör så här

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa ihop allt.

Färskost

Denna röra fungerar som en ersättare för färskost eller majonnäs i t.ex. pålägg eller glasyrer, men har ingen smak i sig, vilket är både en styrka och en svaghet.

Ingredienser

  • 1 del sojamjölk
  • 4 delar rapsolja el. dyl. (kan fungera med typ vilken olja som helst – testa!)

Gör så här

Häll båda ingredienserna i en bägare och mixa dem med stavmixer tills en trögflytande gegga bildas (det borde gå ganska fort). Krydda om så önskas. Observera att receptet inte fungerar med elvisp!

Proportionerna kan varieras för att få olika tjockhet.

Avokado med vegansk skagenröra

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 avokador
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Halvera avokadorna och lägg på röran. Garnera med en halv citronskiva och en dillkvist.

Skagenröra

Recept från Veganvrak. Räcker till en förrätt för 2 personer.

Ingredienser

  • 100g fast tofu
  • 2 msk vegansk majonnäs
  • 2 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • ½ krm rökarom
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 1,5 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 1,5 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Serveras på toast eller avokadohalva. Garnera med en dillkvist eller lite persilja.

Smörgåsröra med curry och sojabitar

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl sojabitar (torrmängd)
  • curry efter behag
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl havregrädde
  • ½ grönt syrligt äpple
  • 1 liten gul lök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt dem stå några minuter [närmare femton än fem, reds anm.] tills de blivit mjuka. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna. Häll av vattnet från sojabitarna och fräs dem i lite curry (jag hade ½ tsk stark curry) några minuter tills de fått fin färg. Blanda majonnäs och havregrädde i en bunke. Finhacka löken och riv äpplet grovt och lägg det i bunken. Lägg i sojaköttet när det är färdigstekt. Ha i lite mer curry i röran och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Röd linsröra med valnötter

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 0,5 dl okokta röda linser
  • 5 soltorkade tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kallpressad rapsolja (eller olja från tomaterna)
  • 1 dl valnötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa nötterna, spar gärna några och hacka dem grovt. I med linserna, rapsoljan, vitlöken och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. I med resten av valnötterna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Grönkålspesto med pekannötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 dl.

Ingredienser

  • 250 g färsk eller fryst grönkål, förvälld
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl pekannötter
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Rosta nötterna i en het, torr stekpanna tills de fått lite färg. Spar några pekannötter till garnering. Mixa sedan alla ingredienser. Servera på tortillachips (tortillabröd skurna i lagom storlek och rostade i 175gradig ugn ca 5 minuter) eller andra kex och garnera med en pekannöt.

Bönröra med vitlök och lime

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl stora vita bönor
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • kallpressad rapsolja
  • saften av en halv lime eller lite pressad citron
  • persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa bönorna med rapsoljan och limesaften. Pressa i vitlöksklyftan och ha i persilja, salt och peppar.