Vörtbröd med julmust

Baserat på ett recept av Robert Damberg.

Två limpor.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl julmust
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl sirap (gärna mörk)
  • 50 g smör
  • 0,5 msk malen pomerans
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 0,5 msk malen nejlika
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 1 msk salt
  • 3 dl russin
  • 5 dl vetemjöl
  • 12 dl rågsikt

Gör så här

Blanda jästen med rumsvarm julmust, olja, sirap, alla kryddor, samt salt. Smält margarinet, låt det svalna, rör ner det i blandningen. Häll i russinen. Blanda in mjöl och rågsikt lite i taget tills degen är fast och fin (om det tar slut, komplettera med mer rågsikt). Jäs i cirka 30 minuter. Forma ett par limpor, lägg på plåt med handduk över, och jäs i ytterligare 1 timme. Grädda sedan bröden i 50 minuter – de första 20 minutrarna på 175°, de sista 30 på 150°. Låt svalna på galler under duk.

Dinkelbröd med frukt

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 limpor och 20 småbröd (eller 4 limpor).

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • ca 1,5 l vetemjöl
  • 1 l dinkelsikt
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl linfrön
  • 1,5 dl torkade fikon, hackade
  • 1,5 dl russin
  • 1 l vatten (37 grader)
  • 1 msk salt
  • solrosfrön/pumpakärnor/sesamfrön till garnering
  • sojamjölk till pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet och alla andra ingredienser, men spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i köksmaskinen och ännu mer för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma två av dem till limpor som du antingen lägger i smorda bakformar eller på en plåt. Gör några snitt med en vass kniv i limporna. Dela resten av degen i 20 bitar som du trillar till runda bullar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 30 minuter till. Pensla bullarna med sojamjölk och strö över lite frön. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Pensla sedan limporna och grädda 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Afrikansk sojafärscurry med aromatiskt ris

Recept från Veganvrak. Blir ca. 5–6 portioner.

Ingredienser

Sojafärscurry:

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • en nypa chilipeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstänger
  • 400 g fryst sojafärs
  • 1,5 dl mango chutney
  • 1 stor hackad tomat
  • 150 g torkade aprikoser
  • salt, svartpeppar
  • varm grönsaksbuljong

Ris:

  • 5 dl basmati- eller annat långkornigt ris
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk hel eller malen spiskummin
  • 7 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 7-8 dl hett vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

Fräs lök, vitlök och ingefära under några minuter. Ta grytan åt sidan och tillsätt de torra kryddorna: gurkmeja, koriander, spiskummin, garam masala, chilipeppar, lagerblad och kanel. Sätt grytan på värmen och låt fräsa någon minut. Tillsätt sojafärsen lite i taget och fräs några minuter. Tillsätt chutney, tomat och den torkade frukten. Tillsätt den varma buljongen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt puttra lugnt med locket på under 20-30 minuter.

Hetta upp oljan och tillsätt kryddorna och riset. Rör om och stek försiktigt någon minut. ha i russin, vatten och salt och låt koka upp. Låt koka försiktigt under lock ca 20 minuter. Ha eventuellt i mer vatten om det behövs.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Bråttomlimpa med frön och frukt

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl frön (jag hade 2 dl pumpafrön, 1 dl linfrön och 1 dl sesamfrön)
  • 2-3 dl torkad frukt (jag hade hälften torkad aprikos skurna i bitar och hälften blandade russin)
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 msk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 dl brödsirap
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 l sojayoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sirapen, oljan, yoghurten och lingonsylten och blanda väl. Fördela smeten i två smorda avlånga ugnsformar. Grädda ca 1 timme och låt svalna något i formen och sedan under bakduk.

Korvkaka

Korvkaka innehåller alltså inte korv, av någon anledning.

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2,5 dl korngryn
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl sojamjölk
  • 1 dl russin
  • 2 gula lökar
  • 2 msk sirap
  • 3 tsk salt
  • 0,5 tsk malen vitpeppar
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk mejram

Gör så här

Koka korngrynen i vatten i 15 minuter. I med sojamjölken och låt koka 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin. Blanda korngrynsgröten med löken och russin. Smaka av med sirap och kryddor. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Servera med lingonsylt.

Rågbullar med tranbär och russin

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk melass
  • 2-3 tsk brödkryddor
  • 10 dl rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • knappt 1 dl russin och torkade tranbär

Gör så här

Värm mjölk och margarin till 37°. Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och melass. Blanda ut brödkryddorna i mjölet och häll ner det i bunken lite i taget. Hacka russin och tranbär grovt och vänd ner dem i degen. Arbeta ihop ingredienserna tills degen släpper bunken. Jäs i ca 40 min. Knåda med några få tag degen på bänken och forma bullar, hålkakor eller vad du vill ha för festlig form på dina bröd. Lägg dem på plåt och låt jäsa 30 min. Pensla med lite soyamjölk och grädda i 13-15 min i 225°

Vetlegrøt, norsk efterrättspudding

Recept från de norska, uråldriga trollbergen, via Kit.

Ingredienser

  • 1 dl mannagryn
  • 1 liter sojadryck (gärna Icas, eftersom den är lite rund i smaken)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk anis
  • Lite salt
  • 100 g margarin
  • Russin
  • Kanel

Gör såhär

Koka upp sojadrycken i en kastrull tillsammans med anis, socker, salt och margarin. Låt koka på låg värme tills det har en nice konsistens. Blanda till sist i russin om du vill ha det. Häll sedan upp i skål och ställ i kylskåpet, gärna över natten – ju längre desto bättre är den gyllene regeln.

Garnera med kanel och servera med till exempel saft och födelsedagskalas.