Från Wikibooks-Kokboken. Tillgängligt under CC-BY-SA!
Ingredienser
- 6-7 rödbetor (ca 500 g), råa
- 2 gula lökar
- 1-2 morötter
- 1 klyfta vitkål (ca 250 g)
- 1 dl röda linser (torkade)
- 1½ liter vatten
- 3 tärningar grönsaksbuljong (helst utan härdat fett)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 krm svartpeppar
- 1 lagerblad
- 1-2 msk vinäger (helst balsamvinäger)
- salt
- olja
Gör så här
- Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen.
- Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina ej för långa strimlor. Använd gärna matberedare.
- Lägg i och fräs strimlorna i olja ett par minuter.
- Skölj under tiden linserna i ljummet vatten tills vattnet är klart.
- Tillsätt vatten till grönsakerna, samt linserna, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad.
- Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 min.
- Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
- Smaka av med lite vinäger och ev salt.
Servera soppan med en skvätt sojagrädde eller en klick naturell sojayoghurt. Dessutom gärna piroger eller grovt bröd.