Borsjtj (rödbetssoppa)

Från Wikibooks-Kokboken. Tillgängligt under CC-BY-SA!

Ingredienser

  • 6-7 rödbetor (ca 500 g), råa
  • 2 gula lökar
  • 1-2 morötter
  • 1 klyfta vitkål (ca 250 g)
  • 1 dl röda linser (torkade)
  • 1½ liter vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong (helst utan härdat fett)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1-2 msk vinäger (helst balsamvinäger)
  • salt
  • olja

Gör så här

  • Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen.
  • Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina ej för långa strimlor. Använd gärna matberedare.
  • Lägg i och fräs strimlorna i olja ett par minuter.
  • Skölj under tiden linserna i ljummet vatten tills vattnet är klart.
  • Tillsätt vatten till grönsakerna, samt linserna, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad.
  • Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 min.
  • Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
  • Smaka av med lite vinäger och ev salt.

Servera soppan med en skvätt sojagrädde eller en klick naturell sojayoghurt. Dessutom gärna piroger eller grovt bröd.