Saffranspannacotta med hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl havregrädde
  • 1 dl gelésocker multi
  • en gnutta vaniljfrön
  • 1 kuvert saffran
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Koka upp gelésocker, 2 dl grädde, vaniljfrön och saffran och låt det koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Skeda över hallonsylt när pannacottan har stelnat.

Saffranskaka

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 g saffran
  • 2,5 dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Stöt saffran med lite av sockret. Blanda sedan alla torra ingredienser. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna och sikta sedan florsocker över kakan.

Rostad paprikasoppa med saffransaioli

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 3 röda paprikor
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • några dl grönsaksbuljong
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Saffransaioli:

  • 0,5 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 1 pkt saffran
  • lite flingsalt
  • ev. 1 vitlöksklyfta

Gör så här

Dela och kärna ur de röda paprikorna. Lägg dem med snittytan ner på en plåt och rosta dem i ugnen i 250°C tills de är mjuka och skalet fått färg. Dra sedan av skalen. Hacka lök och vitlök och fräs dem i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt paprikorna och grönsaksbuljong och låt soppan bli varm. Mixa den sedan helt slät och smaka av med salt och svartpeppar.

Stöt saffran med lite flingsalt i en mortel. Blanda majonnäs och grädde och tillsätt sedan saffran. Servera soppan med en klick saffransaioli.

Tofugratäng Smögen

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 800 g mjölig potatis
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • salt, nymalen vitpeppar
  • 400 g fast tofu
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • ½ fänkålsstånd
  • ½ röd paprika
  • ½ purjolök
  • 1 tsk curry
  • ½ paket saffran (0,25 g)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongstärning
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den blir mjuk. Dela och skölj purjolöken. Skär bort rotbiten på fänkålen. Strimla purjolök och fänkål och tärna paprikan. Hetta upp margarin i en panna och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter. Häll under tiden bort vattnet från potatisen och pressa den sedan i en potatispress eller mosa den med en stomp eller elvisp. Vispa ner mjölken och smaka av med salt och vitpeppar. Fördela moset i en smord ugnsfast form, antingen med hjälp av en spritspåse eller med en sked.

Skär sedan tofun i centimetertjocka skivor och lägg den mitt i formen. Häll i grädde i grönsaksblandningen och rör om. Tillsätt dill och persilja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över tofun och ställ in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Saffransrisotto

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • ca 7 dl varm grönsaksbuljong
  • 1 pkt saffran
  • salt, svartpeppar
  • ev. 2 msk tofuline färskost naturell eller vegansk parmesan

Gör så här

Finhacka löken och fräs den i oljan utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa några minuter. Mortla saffran med lite salt och tillsätt det. Slå sedan över vinet och låt det småputtra några minuter. Tillsätt sedan den varma grönsaksbuljongen lite i taget och låt risotton småputtra på medelvärme ca 20 minuter tills riset är färdigkokt. Tillsätt gärna lite naturell färskost. Smaka av med salt och svartpeppar.

Nästan som fisksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk curry
  • ½ pkt saffran
  • 400 g fast tofu
  • ½ grön paprika
  • 1 l hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl havregrädde
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk tångkaviar
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Saffransmarinerade kikärtor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl kokta kikärtor (1 burk)
  • 2 msk finhackad röd lök
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,25 g saffran (½ pkt)
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Stöt saffran med socker i en mortel. Finhacka löken och blanda sedan alla ingredienser. Gör gärna kikärtssalladen en dag innan servering, så hinner kikärtorna dra åt sig av smakerna.

Saffransquinoa med tre sorters bönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • gurkmeja
  • olivolja
  • 1 påse saffran
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 dl fryst majs
  • 100 g haricot verts
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 10 champinjoner
  • färsk chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron

Gör så här

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!

Lussebullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Ungefär 30 bullar.

lussebulledeg

Ingredienser

  • 175 g margarin
  • 5 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 2 paket saffran
  • ca 1,5 l vetemjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet och häll i mjölken. Vänta tills blandningen blivit ljummen (37°) och rör då i jästen. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta i så mycket mjöl att degen blir lätt att arbeta och börjar släppa från kanterna. Jäs i ca 30 min.

Knåda degen smidig och baka ut lussekatter eller kavla ut degen och lägg på någon av de fyllningar som följer. Jäs bullarna, övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min.

Pensla med soyamjölk och strö på vallmofrön, russin, pärlsocker eller strössel efter smak och grädda i mitten av ugnen 5-10 min.

Kanelfyllning

Ingredienser

  • 175 g margarin
  • 2 msk socker
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Rör ihop alla ingredienser till en kräm och bred ut på den kavlade degen.

Jag brukar oftast höfta ihop de här ingredienserna så jag vet inte riktigt om måtten stämmer, men smaka av så det är gott och tillsätt det som behövs!

Jordnötssmörfyllning

Ingredienser

  • 75 g margarin
  • 0,75 dl jordnötssmör
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • knappt 3 dl florsocker
  • 1-2 msk soyamjölk

Gör så här

Rör margarinet krämigt. Blanda i jordnötssmör, lönnsirap och vaniljsocker och därefter florsockret. Häll i lite soyamjölk i taget tills du får en lagom fluffig konsistens. Bred ut på bulldegen.

Denna fyllning är för övrigt underbar på cupcakes.