Rågbröd med sallad på puylinser, vaxbönor och sockerärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor gott rågbröd
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl kokta puylinser
  • en näve förvällda sockerärter
  • en näve förvällda vaxbönor
  • en näve ärtskott
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär schalottenlöken fint. Blanda med puylinser, sockerärter, vaxbönor och ärtskott. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg salladen på bröden.

Créme ninon

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 portioner (förrätt) eller 4 vanliga portioner.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 600 g frysta gröna ärter
  • 2 tsk rivet limeskal
  • salt, vitpeppar
  • 1 msk limesaft

Till servering:

  • varm, skummad sojamjölk
  • cavi-art tångkaviar

Gör så här

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna, vatten, buljongtärningar och limeskal och låt koka i 8-9 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med lite salt (inte för mycket, kaviaren är salt den med), vitpeppar och limesaft. Värm sojamjölken i en kastrull och skumma den. Skeda över lite mjölkskum och lägg på lite tångkaviar i varje soppskål vid serveringen.

Saffransrisotto

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • ca 7 dl varm grönsaksbuljong
  • 1 pkt saffran
  • salt, svartpeppar
  • ev. 2 msk tofuline färskost naturell eller vegansk parmesan

Gör så här

Finhacka löken och fräs den i oljan utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa några minuter. Mortla saffran med lite salt och tillsätt det. Slå sedan över vinet och låt det småputtra några minuter. Tillsätt sedan den varma grönsaksbuljongen lite i taget och låt risotton småputtra på medelvärme ca 20 minuter tills riset är färdigkokt. Tillsätt gärna lite naturell färskost. Smaka av med salt och svartpeppar.