Svamprisotto med ugnsbakad tomat och balsamicomarinerade blackeyebönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Svamprisotto:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl arborioris
  • 1 selleristjälk
  • 2 dl vitt vin
  • 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • blandad svamp
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt, peppar
  • 2 msk tofuline färskost

Ungnsbakad tomat med rosmarin:

  • 4 tomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • färsk rosmarin

Balsamicomarinerade blackeyebönor:

  • 3 dl kokta blackeyebönor
  • 1 msk finhackad rödlök
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • färsk basilika, finhackad
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Svamprisotto:

Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja. Lägg i riset när löken har fått lite färg. Skär svampen i mindre bitar och låt det fräsa med riset några minuter. Häll sedan i vinet och låt puttra ett tag. Häll på några deciliter varm grönsaksbuljong och låt koka cirka 20-25 minuter tills riset är färdigt. Häll på mer varm buljong under tiden tills det är alldeles lagom krämigt. Smaka av med salt och peppar och färskost.

Ugnsbakad tomat med rosmarin:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över flingsalt, svartpeppar och färsk rosmarin. Sätt in i ugnen och låt stå ca 20 minuter.

Balsamicomarinerade blackeyebönor:

Blanda alla ingredienser.

Linsgryta med färsk tomat och lime

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 stjälkar selleri, fint skivad
  • 2 stora tomater, skurna i små bitar
  • en rejäl bit färsk ingefära
  • skal och saft från en lime
  • 1 kanelstång
  • 3 kardemummakapslar
  • finriven muskot
  • 3 dl röda linser
  • 5-6 dl vatten
  • 2 limeblad
  • chilipulver
  • malen koriander
  • gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk mango chutney
  • ris

Gör så här

Fräs lök, vitlök och selleri på medelvärme tills de mjuknar. Lägg i tomaterna, riv i ingefäran och tillsätt saft och skal från lime, kanelstång, kardemumma och muskot. Rör runt och låt allt puttra ihop någon minut. Skölj under tiden linserna och häll sedan ner dem i grytan ihop med vattnet. Låt koka på låg värme i ca 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra ihop tills linserna är mjuka. Smaka av, toppa eventuellt med lite färsk koriander och servera med t ex råris.