Falafel med moghrabisallad, mangoyoghurt och sesamsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 portioner falafel
  • 2 dl moghrabi (stor couscous)
  • 2 avokado
  • 1 mango
  • 70 g späd mangold
  • 1 röd paprika
  • 1 röd lök
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • ev. lite torkad chili

Mangoyoghurt med chili

  • ½ mango
  • 5 dl yoghurt, gärna avrunnen
  • 1 röd chilifrukt
  • salt, svartpeppar

Sesamsås

  • tahini
  • vatten
  • citronsaft
  • finhackad vitlök

Gör så här

Koka upp moghrabi och vatten och låt det koka tills moghrabin är färdig. Slå sedan av vattnet. Hacka löken fint. Dela på körsbärstomaterna, skär paprikan och avokadon i bitar. Skala och skär mangon i bitar. Blanda sedan alla ingredienser och häll sist över lite äppelcidervinäger. Vänd runt i salladen och salta och peppra.

Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Mixa mangon till puré och blanda den med yoghurten. Hacka chilifrukten fint och vänd ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till sesamsåsen.

Naanbröd med vitlök

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 12 st bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl sojayoghurt
  • 4 msk neutral olja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 1,6 l mjöl
  • skalade sesamfrön
  • vitlöksklyftor, pressade
  • olja

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm vatten och yoghurt till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt resten av degspadet, oljan och saltet. Blanda mjöl och bakpulver för sig och ha i det i bunken. Blanda allt och knåda tills det blir en smidig deg. Låt jäsa en timme med plastfolie över bunken. (Om någon vet varför tar jag tacksamt emot upplysningar! Blir det någon skillnad mot att jäsa ljust eller mörkt?) Sätt ugnen på högsta värme (275 grader) och sätt samtidigt in en plåt. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord och delar den i tolv delar. Platta ut dem och pensla dem med vatten, strö över sesamfrön och lägg på pressad vitlök. Grädda dem tre och tre på den varma plåten längst upp i ugnen i 5-6 minuter. Pensla dem med olja när de har gräddats klart.

Bråttomlimpa med frön och frukt

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl frön (jag hade 2 dl pumpafrön, 1 dl linfrön och 1 dl sesamfrön)
  • 2-3 dl torkad frukt (jag hade hälften torkad aprikos skurna i bitar och hälften blandade russin)
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 msk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 dl brödsirap
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 l sojayoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sirapen, oljan, yoghurten och lingonsylten och blanda väl. Fördela smeten i två smorda avlånga ugnsformar. Grädda ca 1 timme och låt svalna något i formen och sedan under bakduk.

Wok med savoykål och tofu

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 100 g savoykål
  • en liten bit purjolök
  • 200 g fast tofu, gärna marinerad
  • 1 morot
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • sesamolja
  • salt, svartpeppar
  • rostade sesamfrön

Gör så här

Skär tofun i kuber och stek den på hög värme tills den fått färg. Lägg tofun vid sidan av när den är klar. Strimla kålen, moroten och purjolöken och fräs tills det fått lite färg i lite sesamolja. Fräs det inte allför länge, då blir allt bara slamsigt och trist. Finhacka vitlöken och riv i ingefäran. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner tofun när grönsakerna är färdiga. Servera med nudlar och nedanstående sojasås. Strö över lite rostade sesamfrön vid servering.

Sesamgryta med aubergine

Recept från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • 1 liten aubergine
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 2 tomater
  • ½ dl tahini (den tunna, rinniga sorten)
  • vatten efter behag
  • färsk chili
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka löken, vitlöken och chili och fräs det i lite olja. Skär auberginen i bitar och låt det fräsa med löken tills den blivit mjuk. Grovhacka tomaterna och lägg ner dem i pannan. I med fröna och tahini och häll på så mycket vatten att det får en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Strö eventuellt rostade sesamfrön över grytan vid servering. Ät med bulgur eller liknande.