Daifuku

Recept ursprungligen från Vegan YumYum, modifierat, översatt till svenska standardiserade enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 dl mochiko (»gluteinöst rismjöl«)
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 2–3 droppar färgämne med din favoritfärg
  • ½ dl anko (söt röd bönpasta)
  • potatis- eller majsmjöl till utbakning

Gör så här

Rör ihop mochiko, socker, vatten och färgämne i en mikrovågsugnssäker bunke, se till att det inte blir klumpar. Putta ner geggan från kanterna så att den inte fastnar där. Täck med plastfilm och kör 2 minuter i mikrovågsugnen på full effekt (vår testugn hade 800 W effekt).

Ta ut skålen, rör mycket noga och mikra 1 minut till. Öppna dörren – om degen sjunker ihop så är den klar. Annars mikra en minut till.

När degen är färdig, lägg den på en skärbräda täckt med majsmjöl. Tänk på att degen är varm! Platta degen lite och skär den i 10–12 delar. Lägg typ en tesked anko på varje bit och pressa ihop kanterna. Låt svalna.

Förvara daifukun i kylskåp, med varje bit inpackad separat i plastfilm så att de inte torkar ut.

Dillchips

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • mandelpotatis (eller annan potatis)
  • frityrolja
  • salt, svartpeppar
  • färsk eller torkad dill

Gör så här

Skiva potatisen tunt, antingen med kniv eller mandolin. Lägg den skivade potatisen i en stor bunke med iskallt vatten och låt det stå i kylen en timme. Häll av vattnet och torka potatisskivorna med hushållspapper eller kökshandduk. Hetta upp oljan, antingen i fritös eller i en kastrull på spisen (låt fläkten vara av i så fall). Fritera chipsen på 170 grader, ej för många chips åt gången. Fritera gärna chipsen i två omgångar där chipsen får rinna av något mellan omgångarna. Låt sedan chipsen rinna av på hushållspapper. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och finklippt dill.