Ruccolapesto med rostade sojabönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 msk rostade sojabönor
  • 50 g ruccola
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Mixa vitlök och sojabönor fint. Tillsätt ruccola och rapsolja och mixa tills peston blir slät. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Peston håller sig ungefär en vecka i kylen.

Risotto med soltorkade tomater, rucola och sojabönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 6 soltorkade tomater
  • 3 dl kokta sojabönor
  • 30 g grovhackad rucola
  • 2 msk finhackad basilika
  • 2 msk tofutti cream cheese med örter och vitlök

Till servering:

  • 6 champinjoner
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 4 soltorkade tomater

Gör så här

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull och hacka löken fint. Strimla de soltorkade tomaterna och fräs tillsammans med löken några minuter utan att det tar färg. Vänd ner riset och låt det bli torrt. Häll sedan på vinet och låt det ånga bort. Häll i varm buljong så att riset täcks, därefter tillsätter du en deciliter i taget tills risotton kokat klart, det tar runt 15-20 minuter. När den är klar vänder du ner sojabönorna, nästan all rucola, basilika och mjukost och blandar runt. Smaka av med salt och peppar. Kvarta champinjonerna och fräs dem några minuter. Strimla de återstående soltorkade tomaterna och servera risotton med champinjonerna, soltorkade tomater, några rucolablad och rostade pinjenötter.

Sojamjölk och okara från sojabönor

Blir ungefär 1,6 liter sojamjölk och lika mycket okara som restprodukt. Okara kan bl.a. användas i biffar eller burgare, eller stekas med soja och kryddor och användas som färs. Det används också som råvara i det japanska köket, bl.a. fermenteras det för att göra tempeh.

Ingredienser

  • 400 g torra sojabönor
  • 1,6 l vatten (+ mer för mixningen)

Gör så här

Blötlägg bönorna i 8–24 h.

Lägg bönorna i en skål (om du använder stavmixer) eller matberedare och fyll på med vatten så att bönorna precis är täckta. Mixa i 3 minuter tills du har en tjock och krämig smet. Varning, den växer mycket! Koka under tiden upp vattnet i en hög gryta.

Ställ plattan på mediumvärme och häll i sojabönssmeten från mixern när vattnet kokar. Låt koka upp och fortsätta koka under omrörning i 20 minuter. Skumma av medan det kokar. När det är klart ska det vara en grynig massa som sedimenterar sig i bönor och mjölk när den lämnas i fred.

Använd en silduk alternativt ett durkslag och ett tunt tyg för att skilja mjölken från sojamassan (okaran) ut i en annan behållare, exempelvis en gryta.

Pastasallad med currystekt tofu

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl pasta
  • ½ röd lök
  • 1 röd paprika
  • 2 tomater
  • 50 g blandad sallat
  • ½ dl rostade och saltade sojabönor
  • 1 msk olja
  • 1 tsk curry
  • 300 g tofu
  • ½ dl vegansk majonnäs
  • ½ dl havregrädde
  • ½ tsk curry
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka pastan mjuk i saltat vatten. Hetta upp oljan i en stekpanna. Tärna tofun och stek den tillsammans med curry ett par minuter. Skiva löken och skär paprika och tomat i mindre bitar. Blanda ingredienserna till salladen i en skål. Rör ihop majonnäsen med grädden och smaka av med curry, salt och peppar. Fördela salladen och tofu på två tallrikar och ringla över dressingen.