Enchiladas med ryssröra

En egenpåhittad tolkning av en skolmatsalsklassiker från min barndom, omgjord till enchiladas. »Ryssröran«, som fyllningen kallades, kan användas som fyllning till det mesta, från mackor till pitabröd (vilket var vad den serverades med i min barndoms skolmatsal).

Receptet räcker till ungefär 24 enchiladas, och det går åt ungefär två per portion. Det blir alltså ungefär 12 portioner. Tillagningstid är mellan en timme och 90 minuter.

Ingredienser

  • 400 g strimlad vitkål
  • 300 g (ungefär 3 stycken) riven morot
  • 1 gul lök
  • 3 dl okokt sojagranulat (»sojafärs«)
  • 4 port. basmatiris, kokt (eller någon annan sort)
  • 2 pkt passerade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • japansk soja
  • cayennepeppar
  • lökpulver
  • paprikapulver
  • koriander
  • oregano
  • spiskummin
  • 5 skivor fejkcheddar (eller valfri mängd annan god veganost)
  • olja till stekning
  • 24 mjuka tortillabröd, eller andra mjuka tunnbröd

Gör så här

Börja med att riva, strimla och hacka lök, vitkål och morot, och att koka riset. Fräs lök, morot och vitkål i en stor panna på ganska hög värme tills de blivit mjuka. Häll över de frästa grönsakerna på en tallrik vid sidan av.

Tillaga sedan färsen. Börja med att fräsa okokt sojagranulat på medelvärme i lite olja. Häll över ett av paketen passerade tomater och lite vatten, lite i taget. Låt det koka in tillsammans med buljongtärningen, lite japansk soja och pressad vitlök. Blandningen ska vara relativt fast och torr, men sojafärsen mjuk (smaka på den!) när den är klar.

Häll tillbaka de strimlade och frästa grönsakerna i pannan och tillsätt ris. Låt fräsa en stund och krydda med soja, lökpulver, cayennepeppar, paprikapulver, koriander, oregano och spiskummin efter smak. Ett tips är att använda ganska mycket oregano, kanske ett par matskedar soja och ganska mycket lökpulver, spiskummin och paprikapulver, men att ta det försiktigare med koriandern och cayennepepparn. När du är nöjd, ta av blandningen från plattan, häll över osten och rör ordentligt.

Koka ihop en sås i samma panna som du använde till ryssröran på ett paket passerade tomater, oregano och ev. lite vatten om du vill ha såsen tunnare. Låt puttra medan du gör rullarna.

Klicka ut ryssröran på tortillabröden, rulla ihop dem och placera dem i en långpanna i ugnen. Häll över såsen och gratinera rullarna i 250° tills de har fått färg. Eftersom innehållet redan är tillagat går det relativt fort, och det är inte så viktigt. Är du otålig – servera direkt!

Chokladchili med sojafärs och bönor

Detta recept blir ungefär 3–4 portioner och är påhittat av mig (Albin) för Allt du behöver.

Ingredienser

  • rapsolja till stekning
  • 500g krossade tomater (1 pkt)
  • 1 tomatkrosspaket vatten
  • 1–2 buljongtärningar
  • 1 pkt bönor, exempelvis stora vita
  • 1 tsk tomatpurré
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 dl sojafärsgranulat (d.v.s. utan vatten)

Kryddor (någon eller alla av):

  • vitlök
  • tabasco
  • chilipulver
  • 1 msk kakao
  • svartpeppar
  • salt
  • 1–2 buljongtärningar
  • MSG
  • koriander (frön)
  • spiskummin
  • paprikapulver

Gör så här

Fräs löken i oljan tills den är halvmjuk. Tillsätt paprikan och fräs en stund till. Häll på kryddorna (någon eller alla av de angivna, och i valfria mängder) och sojafärsen och fräs tills du är orolig för att det bränner fast.

Häll på tomatkross och tomatpurré och tillsätt lite av vattnet. Fortsätt att hälla på lite vatten med jämna mellanrum om det blir för torrt. Låt koka tills sojafärsen och paprikan är mjuka (det borde ta mellan fem minuter och en kvart).

Servera med tortillachips, ris, eller bröd.

Kåldolmar

Recept och bild från Veganvrak!

Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 8 vitkålsblad
  • 2 dl torr sojafärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl ris
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 0,5-1 tsk rökarom
  • salt, svartpeppar

Sås

  • 3-4 dl kålspad eller grönsaksbuljong
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 2-3 msk havregrädde
  • ev. 1 msk soja
  • 2-3 msk vetemjöl
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset. Lägg ett par vitkålsblad i taget i kokande saltat vatten några minuter. Förväll sojaköttet i några minuter tills det blivit mjukt. Finhacka det om du inte redan använt dig av sojafärs utan istället grövre bitar. Lägg sojaköttet i en bunke och ha i soja och så mycket rökarom du vill ha. Finhacka löken och lägg det i bunken tillsammans med riset när det är klart. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg lite fyllning på vitkålsbladen och vik ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare. Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över lite flytande margarin, typ milda culinesse eller vad du använder, samt lite sirap. Lös upp en halv buljongtärning i lite av kålspadet och häll det över dolmarna. Ställ in i ugnen i cirka 45 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Koka upp kålspadet med grönsaksbuljongtärningen. Ha i lite havregrädde och red av med mjöl. Smaksätt med soja, salt och peppar och låt såsen koka på svag värme.

Servera med kokt potatis, lingonsylt, sås och grönsaker.

Dumplings med kimchi

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Deg

  • 8 dl vetemjöl
  • 3 dl ljummet vatten

Fyllning

  • 1 zucchini
  • en liten bit purjolök
  • 400 g sojafärs, gärna fryst
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kinesisk soja

Dipsås

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 finhackad chili
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk råsocker

Gör så här

Blanda mjöl och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med en fuktig handduk och låt degen stå i ca 30 min. Riv zucchinin grovt och pressa ur det mesta av vattnet. Strimla purjolöken fint och blanda med zucchini, soajfärs, ingefära, vitpeppar, salt och soja. Dela degen i tre delar. Rulla ut en del i taget till en 2,5 cm tjock rulle. Skär rullen i 1,5 cm stora bitar. Lägg alla bitar på ett fat under en blöt handduk. Kavla bitarna till rundlar, ca 6 cm i diameter. Lägg på 1 tsk av fyllningen och vik sedan ihop knytena och kläm ihop. Lägg knytena på ett bakplåtspapper. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i några dumplings i taget. När de flyter upp tillsätter du ca 1 dl kallt vatten. Låt koka upp igen och koka ca 3 minuter. Lyft upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Servera med dipsås och kimchi. Recept hittar du bland annat här, men det finns även ekologisk kimchi från Tistelvind att köpa i vissa välsorterade matbutiker eller hälsokostsaffärer.

Afrikansk sojafärscurry med aromatiskt ris

Recept från Veganvrak. Blir ca. 5–6 portioner.

Ingredienser

Sojafärscurry:

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • en nypa chilipeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstänger
  • 400 g fryst sojafärs
  • 1,5 dl mango chutney
  • 1 stor hackad tomat
  • 150 g torkade aprikoser
  • salt, svartpeppar
  • varm grönsaksbuljong

Ris:

  • 5 dl basmati- eller annat långkornigt ris
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk hel eller malen spiskummin
  • 7 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 7-8 dl hett vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

Fräs lök, vitlök och ingefära under några minuter. Ta grytan åt sidan och tillsätt de torra kryddorna: gurkmeja, koriander, spiskummin, garam masala, chilipeppar, lagerblad och kanel. Sätt grytan på värmen och låt fräsa någon minut. Tillsätt sojafärsen lite i taget och fräs några minuter. Tillsätt chutney, tomat och den torkade frukten. Tillsätt den varma buljongen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt puttra lugnt med locket på under 20-30 minuter.

Hetta upp oljan och tillsätt kryddorna och riset. Rör om och stek försiktigt någon minut. ha i russin, vatten och salt och låt koka upp. Låt koka försiktigt under lock ca 20 minuter. Ha eventuellt i mer vatten om det behövs.

Moussaka

Recept och bild från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 auberginer (ca 750 g)
  • 400 g färdig sojafärs (gärna fryst)
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar
  • 1 pkt havregrädde (2,5 dl)
  • 0,5 dl tofuline färskost
  • salt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter. Ha i tomaterna och tomatpurén och koka upp. Ha i oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden. Salta. Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form. Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna. Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine. Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.

Kålpudding

Recept från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.

Ingredienser

  • 600 g vitkål (½ huvud)
  • 2 dl torr sojafärs
  • 1 gul lök
  • 1 tsk rökarom
  • 1 msk soja
  • salt, svartpeppar
  • 0,75 dl hett vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk sirap

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålen i småbitar och fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin. Låt den fräsa och få lite färg, men inte för mycket. Ringla över sirap och ställ stekpannan vid sidan av. Häll kokande vatten över sojaköttet. (på de flesta sojaköttsförpackningarna står det att man ska koka det i vatten/grönsaksbuljong upp till en kvart, men jag gör aldrig det utan häller bara över hetvatten från vattenkokaren över sojaköttet, sen får det stå och bli mjukt några minuter.) Hacka löken fint och fräs den i lite mjölkfritt margarin i en stekpanna utan att det tar färg. Blanda sojakött och den frästa löken i en bunke. Ha i soja, rökarom, salt och svartpeppar. Lös upp den halva buljongtärningen i hetvattnet och häll det över sojaköttsblandningen. Lägg hälften av kålen i en smord, ugnsfast form, lägg i sojafärsen och sen resten av kålen. Ställ in i ugnen och låt stå i 45 minuter. Lägg eventuellt över lite aluminiumfolie mot slutet så att kålpuddingen inte blir bränd. Servera med brunsås, potatis och lingonsylt.

Ps. Om du har lite kokt ris i kylskåpet kan du dryga ut sojafärsen med det, precis som i vanliga kåldolmar.

Kåldolmar med sås

https://www.alltdubehover.nu/wp-content/uploads/2011/08/wpid-kåldolmar.jpg

Recept och bild från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.

Ingredienser

  • 8 vitkålsblad
  • 2 dl torr sojafärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl ris
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 0,5-1 tsk rökarom
  • salt, svartpeppar

Sås

  • 3-4 dl kålspad eller grönsaksbuljong
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 2-3 msk havregrädde
  • ev. 1 msk soja
  • 2-3 msk vetemjöl
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset. Lägg ett par vitkålsblad i taget i kokande saltat vatten några minuter. Förväll sojaköttet i några minuter tills det blivit mjukt. Finhacka det om du inte redan använt dig av sojafärs utan istället grövre bitar. Lägg sojaköttet i en bunke och ha i soja och så mycket rökarom du vill ha. Finhacka löken och lägg det i bunken tillsammans med riset när det är klart. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg lite fyllning på vitkålsbladen och vik ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare. Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över lite flytande margarin, typ milda culinesse eller vad du använder, samt lite sirap. Lös upp en halv buljongtärning i lite av kålspadet och häll det över dolmarna. Ställ in i ugnen i cirka 45 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Koka upp kålspadet med grönsaksbuljongtärningen. Ha i lite havregrädde och red av med mjöl. Smaksätt med soja, salt och peppar och låt såsen koka på svag värme.

Servera kåldolmarna med kokt potatis, lingonsylt, sås och grönsaker.

Gratäng med potatis och sojafärs

Recept och bild från Veganvrak!

Blir ca. 4 portioner.

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 300 g färdig sojafärs
  • 1 stor gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl havregrädde (1 pkt)
  • 0,5 dl sojamjölk
  • 2 msk bjäst
  • torkad chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • 4-5 tomater

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen. Blanda sojafärsen tillsammans med tomatpurén i en bunke. Pressa i vitlöken och smaka av med chili, salt och peppar. Skiva löken. Lägg hälften av potatisen i en ugnsfast form. Lägg färsblandningen över potatisen, lägg på löken och resten av potatisen. Skiva tomaterna och lägg dem överst. Häll över havregrädden. Blanda bjästen med sojamjölken och häll över gratängen. Grädda i ugnen i 45 minuter.

Tacopaj

Det här receptet är påhittat av Emma och Albin, med inspiration från andra recept på tacopajer. Blir cirka sex portioner. Om det blir fyllning över är den god att äta som en pastasås.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 1 rödlök
  • 1 paprika
  • 100 g champinjoner
  • 3 dl frystorkad sojafärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater
  • cirka 5 dl vatten
  • 0,5 dl ajvar
  • peppar
  • salt
  • MSG
  • spiskummin
  • tacokrydda
  • 1 tsk japansk soja

Garnering

  • 1 tomat

Gör så här

Blanda vetemjöl och margarin till pajdegen. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det till en deg. Tryck ut den i en pajform och låt degen vila i kylskåpet en kvart innan den gräddas 15 min, 225°.

Hacka rödlöken och skär paprikan och champinjonerna i lagom stora bitar. Fräs löken och tillsätt paprikan och champinjonerna och stek en stund till. Tillsätt pressad vitlök, sojafärs, ajvar, kryddor och vatten och låt det koka ihop, cirka 15 minuter. Sojafärsen suger upp en hel del vatten, tillsätt därför mer vatten om det behövs. Smaka av med soja och eventuellt mer kryddor.

Häll fyllningen i pajskalet, garnera med en tomat skuren i skivor och grädda i mitten av ugnen, 25 minuter, 225°. Servera med en grönsallad till.