Extremt chokladig kladdkaka

En extremt chokladig kladdkaka som – liksom nästan alla andra kladdkakor – gör sig bättre dagen efter. Blir en normalstor springform (typ diameter 30 cm).

Ingredienser

  • 350 g veg margarin
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 dl socker
  • 2 dl kakao
  • 6 dl vetemjöl
  • typ 3 dl sojagrädde

Frivilliga ingredienser för variation (någon av dem)

  • 100 gram smält choklad
  • 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan)
  • kokosflingor

Gör så här

Smält margarinet och häll i sirapen. Blanda i sockret. Sikta ner kakaon och mjölet under omrörning. Häll i sojagrädden lite i sänder medan du vispar i mjölet. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 cm i diameter, häll i smeten och grädda i 175° i 30 minuter. Den ska vara lite ”oklar” när en tar ut den, om en skakar lite på formen ska kakan röra sig.

Variation: Blanda 100 gram smält choklad eller 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan) eller kokosflingor i smeten.

 

Vegansk mjukglass

Receptet kommer ursprungligen från den fantastiska sidan glassmotglass även om jag inte lyckas hitta själva receptet i skrivande stund. Dock har jag anpassat receptet själv något.

Ingredienser

4 dl vispbar vegangrädde (t.ex. Alpro Airy & Creamy, GoGreen Visp eller Carlshamn Luftig Visp)
2-3 dl sojamjölk
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

Värm upp sojamjölken tillsammans med sockret och vaniljsockret tills sockret löst sig. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vegangrädden. Låt smeten kallna i kylen eller frysen tills den är ordentligt kall. Häll den sedan i din glassmaskin (om du har en) och kör tills det har blivit glass. Saknar du glassmaskin går det bra att ha smeten i frysen och röra om vid jämna mellanrum tills det stelnat.

Vaniljpaj

Receptet delvis framexperimenterat av Allt du behöver. Räcker till en pajform med ungefär 24 cm diameter.

Ingredienser

Deg:

  • 200 g margarin
  • 45 g florsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • vaniljocker till pudring

Fyllning:

  • 1 dl sojagrädde + 3 dl vatten, alt. 4 dl havremjölk
  • 4 msk potatismjöl
  • 2 krm salt
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 8 msk socker
  • 4 msk margarin

Gör så här

Gör först degen. Blanda ingredienserna noga antingen i matberedare eller för hand och låt dem stå svalt. Fortsätt med krämen.

Blanda vätskan med potatismjöl i en kastrull. Värm på medelvärme och rör hela tiden tills kräm bildas (jag skojar inte, rör hela tiden, annars blir det klumpar!). Tag av krämen från plattan, tillsätt salt, socker och vaniljsocker. Rör i margarinet och låt svalna.

Kavla ut hälften av degen antingen mellan två bakplåtspapper eller med väl mjölat bakbord och kavel tills den är kanske 5 mm tjock, alternativt stor nog för att med god mariginal täcka din form. Lägg den utplattade degen i formen (du kan lägga en skärbräda på den och på så sätt vända den upp och ner). Häll på krämen och sprid ut den jämnt. Kavla ut resterande pajdeg på samma sätt och gör ett lock av det (samt lite dekorationer om det råkar vara Pi-dagen). Stick hål i locket.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225°C i 12–25 minuter beroende på din ugn. Låt pajen svalna och pudra den med vanilj/florsocker innan den äts.

Citronkakor

Recept från Veganvrak, bild från oss!

Ingredienser

  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 msk sojagrädde
  • 3,5 dl vetemjöl
  • rivet skal av 1 citron
  • sojagrädde till pensling
  • pärlsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och socker och tillsätt sojagrädden. Blanda ner mjöl och citronskal och knåda ihop degen. Forma den till en boll och slå in den i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp en liten stund, så blir den lättare att kavla. Dela sedan degen i två delar och kavla ut dem en i taget på mjölat bakbord. Degen ska bli ½ cm tjock. Ta ut kakor med en pepparkaksform och lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper på. Pensla med sojagrädde och strö över lite pärlsocker. Grädda ca 15 minuter tills kakorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.

Gul zucchinisoppa med curry

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul zucchini
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 tsk curry
  • 2 morötter
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 8 dl vatten
  • 2 dl sojamjölk eller sojagrädde
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hetta upp lite olja i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs det i oljan tillsammans med curryn. Riv morötterna och zucchinin grovt.n Lägg i det i kastrullen och låt det fräsa några minuter. Ha i vatten och buljongtärning och låt koka ca 15 minuter. Ha i sojamjölk och smaka av med salt och svartpeppar.

Peppartofu med gräddiga kantareller

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 300 g tofu
  • 1 msk malen pepparmix
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • ca 5 cm purjolök
  • svamp efter behag
  • 2 dl sojagrädde
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

Skiva tofun i cm-tjocka skivor. Vänd tofun i den malda pepparn. Stek den sedan ett par minuter per sida. Smält margarinet i en stekpanna och strimla purjolöken. Fräs löken mjuk utan att den tar så mycket färg. Lägg i svampen och låt fräsa ett par minuter. Häll sedan på grädden och låt puttra någon minut. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera tofun med kantarellsåsen. Om du vill kan du lägga tofun i en ugnsfast form och hälla över såsen och ställa in det i ugnen ett par minuter. Servera gärna med klyftpotatis.

Hallontårta

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölkHallonmousse:
  • 1 paket Soyatoo vispbar sojagrädde
  • 1 dl hallonsylt 

    Vaniljkräm:

  • 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • Marsipan

Gör så här

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund tvålitersform. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen.

Hallonmousse:
Vispa sojagrädden. Blanda i hallonsylt och ställ svalt tills den stelnat något.

Vaniljkräm:
Koka upp allt. Låt svalna.

Tårtan:
Dela tårtbottnen i tre delar. Bred på hallonmousse på understa lagret, vaniljkräm på nästa samt hallonmousse på det översta. Färga marsipanen (om du inte har färdigfärgad). Om den blir lite för lös i konsistensen (vilken den kan bli om du använder hemkokt, rinnig blåbärssylt) kan du arbeta in lite florsocker i marsipanen. Kavla ut marsipanen så tunt som du vill ha den (eller rätt tjockt, om du som jag älskar marsipan) mellan två ark av plastfolie (då fastnar den inte lika lätt). Sporra sedan ut en lång remsa (som ska räcka runt tårtan, eller gör två remsor och skarva ihop dem) och tryck fast den. Om du vill kan du även sporra ut en smal remsa och snurra ihop den till en liten blomma och sätta den mitt på tårtan, eller garnera den med färska hallon. Låt tårtan stå svalt innan servering, gärna över natten.

Yumyum bullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g margarin
  • 2-3 msk soyagrädde
  • 11-12 dl mjöl

Fyllning

  • 200 g margarin
  • 200 g mandelmassa
  • knappt en msk vaniljsocker
  • ev. några droppar karamellfärg

Gör så här

Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen, 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, margarin(rumstempererat, inte smält) och soyagrädde. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs den i bunken under bakduk i 45-60 min till dubbel storlek. Rör samman margarin, riven mandelmassa, vaniljsocker och karamellfärg. När degen är färdigjäst delar du den i två delar och kavlar ut den ena biten. Bred på hälften av fyllningen, rulla ihop degen och skär bullar i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i pappformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Gör likadant med den andra degenbiten och låt bullarna jäsa i 45-60 min. Pensla bullarna med soyamjölk och grädda i 200° i ca 10 min.

Morotspasta

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2½ dl sojagrädde
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 dl vatten
  • 1 liten tetra bönor
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här

Skala och riv morötterna. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs morötter och lök i ett par minuter så de mjuknar. Tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka under lock i ca 15 min. Servera med spagetti eller ris.

Ädelostsås

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 500 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 200 g creamy spread ädelost
  • 2 dl sojagrädde
  • salt och peppar

Gör så här

Hacka champinjoner, lök och vitlök och fräs en stund utan att de tar färg. Rör ner osten och häll i sojagrädden. Smaka av med salt och peppar. Ät med spagetti och sallad.