Mangotårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Mangomousse:

  • 1,5 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • socker efter behag

Banankräm:

  • 3 mogna bananer
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 1,5 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde

Tårtgelé:

  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1,5 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Mixa mangon till moussen. Vispa de tre gräddpaketen och blanda hälften av grädden med den mixade mangon. Ha i lite socker. Ställ in mangomoussen i kylskåpet och låt den stå till sig ett tag. Gör samma sak med vispgrädden. Dela sedan tårtbottnen i tre lager. Mosa bananerna och blanda dem med vaniljsocker. Bred banankrämen på tårtans understa lager. Lägg därefter på ett lager tårtbotten och bre sedan mangomoussen på det. Lägg på det sista tårtlagret bred ett tunt lager grädde överst på tårtan. Skiva mangon och lägg den på tårtan. Spritsa resten av grädden runt tårtan. Koka upp gelesockret med vatten och låt det koka ½-1 minut. Låt gelen svalna något och häll/pensla den över mangon. Låt gärna tårtan stå ett tag i kylen innan servering.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Pannkakor á la Veganvrak

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 10 pannkakor.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 dl havregrädde
  • 50 g mjölkfritt margarin

Gör så här

Smält margarinet och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. I med mjölk, grädde och margarin och vispa tills smeten blir slät. Stek pannkakorna i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan. Första pannkakan kan du steka i lite margarin, resten behöver du inte, men det blir förstås godare. Servera med sylt och kanske grädde eller glass om du vill ha det. Överblivna pannkakor lägger du förslagsvis i kylen och äter till frukost nästa morgon, med smör och socker på.

Mockatårta med hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Botten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1,5 msk kallt, starkt kaffe

Fyllning:

  • 1 pkt Soyatoo visp
  • 100 g choklad med kaffesmak eller vanlig choklad och lite kallt, starkt kaffe
  • 1,5-2 dl fast hallonsylt

Garnering:

  • 1,5 pkt Soyatoo vispgrädde
  • ett gäng hallon
  • riven eller hyvlad choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna. Vispa grädden och blanda den med smält choklad. Låt det gärna stå kallt ett tag så att grädden sätter sig. Dela kakan i tre delar, var försiktig så att den inte faller isär. Bred hallonsylt på understa lagret och 2/3 av moccakrämen på andra lagret. Lägg på det översta lagret och bred ut resten av moccakrämen uppepå. Strö över den rivna chokladen. Vispa grädden och spritsa den längs kanterna och garnera tårtan till sist med två (eller fler) varv med hallon. Låt gärna tårtan stå kallt ett tag innan servering.

Äppelkaka med ingefära och mandel

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk riven ingefära
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Ha i dem rivna ingefäran, det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Skala och skiva äpplena. Tryck ned äppelskivorna i kakan. Strö över hackad mandel. Grädda i ca 40 minuter.

Sockerkaka

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad form. Grädda i 35-40 minuter.

Majsplättar med ärtor, majs och paprika

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 28 plättar.

Ingredienser

  • 3 dl majsmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl sojamjöl
  • 250 g djupfrysta ärter/majs/paprika
  • 6 dl sojamjölk eller vatten
  • salt, svartpeppar
  • 2-3 msk olja

Gör så här

Blanda mjölsorterna med vätskan och tillsätt de tinade grönsakerna. Ha i salt och peppar och låt stå och svälla minst en halvtimme. Ha i oljan och rör om. Grädda sedan plättar eller små pannkakor av smeten.

Mjuk pepparkaka

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl brun farin eller strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 msk pepparkakskryddor
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och blanda det sedan med mjölken och lingonsylten. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner margarinblandningen. Vispa tills smeten är slät och häll den sedan i en smord och bröad form. Grädda i 40-45 minuter.

Våfflor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 6–7 stycken.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl havremjölk
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölken, grädden och margarinet. Låt gärna stå och svälla en halvtimme i kylskåpet innan gräddningen.

Till våfflorna serverades det vegansk vispgrädde och hemkokt hallonsylt med smak av ingefära. Koka ihop två deciliter frysta hallon, 2-3 matskedar ingefärsmarmelad och lite socker några minuter.

Hallontårta

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölkHallonmousse:
  • 1 paket Soyatoo vispbar sojagrädde
  • 1 dl hallonsylt 

    Vaniljkräm:

  • 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • Marsipan

Gör så här

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund tvålitersform. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen.

Hallonmousse:
Vispa sojagrädden. Blanda i hallonsylt och ställ svalt tills den stelnat något.

Vaniljkräm:
Koka upp allt. Låt svalna.

Tårtan:
Dela tårtbottnen i tre delar. Bred på hallonmousse på understa lagret, vaniljkräm på nästa samt hallonmousse på det översta. Färga marsipanen (om du inte har färdigfärgad). Om den blir lite för lös i konsistensen (vilken den kan bli om du använder hemkokt, rinnig blåbärssylt) kan du arbeta in lite florsocker i marsipanen. Kavla ut marsipanen så tunt som du vill ha den (eller rätt tjockt, om du som jag älskar marsipan) mellan två ark av plastfolie (då fastnar den inte lika lätt). Sporra sedan ut en lång remsa (som ska räcka runt tårtan, eller gör två remsor och skarva ihop dem) och tryck fast den. Om du vill kan du även sporra ut en smal remsa och snurra ihop den till en liten blomma och sätta den mitt på tårtan, eller garnera den med färska hallon. Låt tårtan stå svalt innan servering, gärna över natten.