Stekt bröd

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 bröd.

Ingredienser

  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk rapsolja
  • en nypa salt
  • lite malen fänkål eller anis

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. I med yoghurten och oljan och rör ihop degen. Dela den i fyra delar och stek dem i en torr stekpanna på rätt hög värme, tvåtre minuter på varje sida. Bred på smör och ät dem som de är.

Plommon- och fikonkompott med äppelyoghurt

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 6 färska fikon
  • 5 plommon
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 stort äpple
  • 2,5 dl sojayoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Koka upp rödvin, socker och kanelstång och låt det koka cirka fem minuter. Kvarta fikonen och dela på plommonen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner frukten i kastrullen och låt sjuda på svag värme cirka 15 minuter. Skala och riv äpplet och blanda med yoghurt och vaniljsocker. Servera kompotten med äppelyoghurten.

Recept på ostbricka kommer senare.

Pitabröd med currylinser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 4 pitabröd
  • 2 dl röda linser
  • 2 msk tomatpuré
  • (lite curryketchup)
  • 1-2 krm curry
  • salt, peppar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 potatisar
  • salt, peppar
  • 2 dl sojayoghurt
  • 1 krm curry
  • salt, peppar
  • 2 tomater
  • ½ röd lök
  • 1 avokado
  • 30 g ruccola

Gör så här

Koka linserna 10-15 minuter tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpuré och eventuellt curryketchup. Ha i curry, salt och peppar.

Strimla rotsakerna och fräs dem i olja tills de blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurten med kryddorna.

Skiva tomater, lök och avokado.

Lägg allt i pitabröd. Servera.

Rostad paprikasoppa med cayenne och koriander

Recept från Veganvrak. Blir 3–4 portioner.

Ingredienser

  • 4 röda paprikor
  • 1 röd lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 8 dl varm grönsaksbuljong
  • cayennepeppar
  • 1 tsk koriander
  • saften av 1 lime
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt till servering

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och dela paprikorna. Lägg dem med skalsidan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Kvarta löken och lägg den och vitlöksklyftorna på plåten. Ställ in plåten i ugnen och låt den stå i ca 15 minuter tills skalet på paprikorna börjar svartna. Ta sedan av skalet och lägg grönsakerna i en kastrull. Häll över lite av buljongen och mixa soppan slät. Häll i resten av buljongen och låt soppan koka upp. Pressa i limen och smaksätt soppan med koriander, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Servera med en klick sojayoghurt och något gott bröd.

Bråttomlimpa med frön och frukt

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl frön (jag hade 2 dl pumpafrön, 1 dl linfrön och 1 dl sesamfrön)
  • 2-3 dl torkad frukt (jag hade hälften torkad aprikos skurna i bitar och hälften blandade russin)
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 msk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 dl brödsirap
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 l sojayoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sirapen, oljan, yoghurten och lingonsylten och blanda väl. Fördela smeten i två smorda avlånga ugnsformar. Grädda ca 1 timme och låt svalna något i formen och sedan under bakduk.

Naanbröd med vitlök

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 12 st bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl sojayoghurt
  • 4 msk neutral olja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 1,6 l mjöl
  • skalade sesamfrön
  • vitlöksklyftor, pressade
  • olja

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm vatten och yoghurt till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt resten av degspadet, oljan och saltet. Blanda mjöl och bakpulver för sig och ha i det i bunken. Blanda allt och knåda tills det blir en smidig deg. Låt jäsa en timme med plastfolie över bunken. (Om någon vet varför tar jag tacksamt emot upplysningar! Blir det någon skillnad mot att jäsa ljust eller mörkt?) Sätt ugnen på högsta värme (275 grader) och sätt samtidigt in en plåt. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord och delar den i tolv delar. Platta ut dem och pensla dem med vatten, strö över sesamfrön och lägg på pressad vitlök. Grädda dem tre och tre på den varma plåten längst upp i ugnen i 5-6 minuter. Pensla dem med olja när de har gräddats klart.

Rödbetssoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor (ca 500 g)
  • 1 dl röda linser
  • ca 1,2 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt och saltgurka till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Tillsätt rödbetor (men spar någon deciliter till senare), linser, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Ha sedan i resten av rödbetorna så att soppan får lite mer färg. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt och skivad saltgurka.

Hamburgerdressing med soltorkade tomater och vitlök

Recept från Veganvrak. Räcker till fyra hamburgare.

Ingredienser

  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 4 stora goda oliver
  • 4 marinerade vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk, finhackad oregano
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk olja från tomaterna eller vitlöksklyftorna
  • 1 tsk honung/sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär tomaterna i mindre bitar. Skiva oliverna och vitlökslyftorna. Blanda med sojayoghurten, ha i finhackad oregano och lite olja från tomaterna eller vitlöksklyforna. Blanda ihop och smaka av med honung/sirap, salt och svartpeppar.

Jag kan tänka mig att det blir väldigt gott att ha i en massa bönor av olika slag, och servera denna krämiga bönsallad till grillat. Det ska jag göra nästa gång vi grillar.