Glutenfria scones

Bild och recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 4½-5 dl glutenfri mjölmix
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 tsk psylliumfrön
  • 50 g margarin
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 dl sojamjölk

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp i margarinet. Tillsätt yoghurt och mjölk och rör ihop till en deg. Är den allt för lös och kletig så häll i lite mer mjöl. Dela degen i två och forma två runda, platta kakor. Lägg på en plåt, skär ett kryss över dem och pricka med en gaffel. Grädda i 250° i ca 10 min.

 

Blåbärsefterrätt med kanderade valnötter

Recept och bild från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 5 dl sojayoghurt
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl blåbär
  • 2 dl valnötter
  • 1 dl råsocker

Gör så här

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter någon timme. Skrapa ur vaniljstången och blanda det med den avrunna yoghurten som nu har blivit tjock och fin. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter så de får mer smak. Strö över sockret och låt det smälta. Lägg öer nötterna på en tallrik. Varva yoghurt, blåbär och valnötter i portionsglas. Servera genast.