Fyllda bröd

Recept från Veganvrak. Blir 3 bröd. Varje fyllning räcker till ett bröd.

Ingredienser

Bröd

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl

Rucolafyllning

  • 50 g rucola
  • olivolja (höfta mängd)
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 2 vitlöksklyftor

Tomatfyllning

  • 75 g soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 vitlökslyftor

Gör så här

Fyllda bröd

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt olivoljan. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa en timme under bakduk.

Gör under tiden fyllningar till bröden.

Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som om du skulle göra kanelbullar. Mjöla och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåten i trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när bröden sätts in. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 till 25 minuter.

Rucolafyllning

Spara lite rucola och pinjenötter och mixa resten med olivolja och vitlök så att det blir en slät pesto. Strö över resten av pinjenötterna och rucolan efter att du har brett på fyllningen på degen.

Tomatfyllning

Pressa vitlöksklyftorna och finhacka tomaterna. Blanda med olja och örter.

Öppen lasagne med grillade grönsaker och tomatsås gjord på färska tomater

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 12 lasagneplattor
  • grillad aubergine
  • grillad paprika
  • soltorkade tomater
  • rostade solroskärnor
  • babyspenat
  • färsk basilika till garnering

Ostsås:

  • 1 ask tofuline färskost
  • 1 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Tomatsås:

  • 500 g färska tomater
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • vatten
  • ev. vitt vin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skär ett kryss i varje tomat och skålla dem i en kastrull med kokande vatten. Lyft upp tomaterna efter någon minut och dra sedan av skalen. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken. Lägg i tomaterna och slå på lite vatten och vin om du vill ha det. Koka upp och låt sedan såsen småputtra närmare en timme. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör sedan ostsåsen. Blanda ost och grädde i en kastrull och hetta upp. Såsen behöver inte koka. Ha i riven muskot, salt och svartpeppar.

Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Lägg en lasagneplatta på varje tallrik och varva sedan grillade grönsaker, babyspenat ostsås och rostade solroskärnor. Garnera med färsk basilika och häll tomatsås runt omkring lasagnen.

Risotto med soltorkade tomater och kidneybönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 12 soltorkade tomater
  • 1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 3 dl kokta kidneybönor
  • 3 skivor veganmozzarella
  • några blad färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olja tillsammans med strimlade soltorkade tomater. Häll på riset och låt det fräsa i någon minut. Häll sen på grönsaksbuljongen så att den täcker riset och lite mer. Låt det koka på medelvärme och häll i mer varm buljong allteftersom. Efter cirka 20-30 minuter är risotton klar. Den ska vara krämig och härlig. Häll på mer buljong om den inte är det. Skär mozzarellan i mindre bitar och vänd ner i risotton tillsammans med kidneybönorna. Strimla basilikan och blanda ner den tillsammans med salt och nymalen svartpeppar. Servera risotton med marinerade körsbärstomater.

Risotto med soltorkade tomater, rucola och sojabönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 6 soltorkade tomater
  • 3 dl kokta sojabönor
  • 30 g grovhackad rucola
  • 2 msk finhackad basilika
  • 2 msk tofutti cream cheese med örter och vitlök

Till servering:

  • 6 champinjoner
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 4 soltorkade tomater

Gör så här

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull och hacka löken fint. Strimla de soltorkade tomaterna och fräs tillsammans med löken några minuter utan att det tar färg. Vänd ner riset och låt det bli torrt. Häll sedan på vinet och låt det ånga bort. Häll i varm buljong så att riset täcks, därefter tillsätter du en deciliter i taget tills risotton kokat klart, det tar runt 15-20 minuter. När den är klar vänder du ner sojabönorna, nästan all rucola, basilika och mjukost och blandar runt. Smaka av med salt och peppar. Kvarta champinjonerna och fräs dem några minuter. Strimla de återstående soltorkade tomaterna och servera risotton med champinjonerna, soltorkade tomater, några rucolablad och rostade pinjenötter.

Röd linsröra med valnötter

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 0,5 dl okokta röda linser
  • 5 soltorkade tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kallpressad rapsolja (eller olja från tomaterna)
  • 1 dl valnötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa nötterna, spar gärna några och hacka dem grovt. I med linserna, rapsoljan, vitlöken och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. I med resten av valnötterna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tomatpesto

Recept från Veganvrak. Räcker till pålägg för en smörgås.

Ingredienser

  • 5 soltorkade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja eller olja från tomaterna
  • 1 msk solrosfrön eller pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa solrosfröna fint. I med tomater och vitlök och lite olivolja. Mixa ihop allt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Grekisk tofuröra

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 300 g tofu
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten rödlök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 1-1,5 dl sojamjölk
  • 1 dl oliver
  • 6 soltorkade tomater
  • färsk basilika
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa tofun slät tillsammans med olivolja och sojamjölk. Finhacka rödlöken, vitlöken, tomaterna och oliverna och blanda i. Smaka av med örter, salt och peppar.

Potatisterrin med nötfylld portabello samt kidneybönor i örtvinägrett

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Potatisterrin med örter:

  • 1 kg potatis
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • färsk basilika och oregano
  • lite potatismjöl eller maizena
  • salt, vitpeppar

Nötfylld portabello:

  • 4 portabellosvampar
  • nötter av olika slag
  • soltorkade tomater
  • vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Kidneybönor i örtvinägrett:

  • 3 dl kokta kidneybönor (1 burk)
  • 1 liten rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk färsk basilika
  • 1 msk färsk oregano

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt (eller riv, om du hellre vill det). Blanda potatisskivorna med potatismjöl, finhackade örter samt salt och peppar. Packa potatisblandingen hårt i en smord form, ca 22 x 16 centimeter. Grädda ca 1 timme. Ställ under press över natten. Skär sedan upp terrinen och stek sidorna i en panna. Värm terrinen i ugn eller micro innan servering.

Skär av fötterna på på svampen. Mixa nötter, vitlök, soltorkade tomater och olivolja i en mixer eller matberedare. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg svamparna på en plåt med ovansidan nedåt. Fördela nötfyllningen i svamparna och grädda dem i 15-20 minuter.

Hacka löken till kidneybönssalladen fint. Blanda alla ingredienser. Lägg sedan upp allt fint på tallrikar, garnera gärna med något grönt, ex. ärtskott eller späd sallat.

Medelhavsbulgur

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 100 g fast tofu
  • en näve rucola
  • några soltorkade tomater
  • några marinerade vitlöksklyftor
  • några goda oliver
  • färsk basilika
  • olivolja
  • pressad citron
  • salt, peppar

Gör så här

Koka bulgur i vatten och den halva buljongtärningen i en kvart eller tills bulguren är klar. Skär tofun i mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva vitlöken. Finhacka basilikan. Blanda alla ingredienserna med bulguren när den är klar. Ringla över olivolja, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar.

Hamburgerdressing med soltorkade tomater och vitlök

Recept från Veganvrak. Räcker till fyra hamburgare.

Ingredienser

  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 4 stora goda oliver
  • 4 marinerade vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk, finhackad oregano
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk olja från tomaterna eller vitlöksklyftorna
  • 1 tsk honung/sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär tomaterna i mindre bitar. Skiva oliverna och vitlökslyftorna. Blanda med sojayoghurten, ha i finhackad oregano och lite olja från tomaterna eller vitlöksklyforna. Blanda ihop och smaka av med honung/sirap, salt och svartpeppar.

Jag kan tänka mig att det blir väldigt gott att ha i en massa bönor av olika slag, och servera denna krämiga bönsallad till grillat. Det ska jag göra nästa gång vi grillar.