Recept från Veganvrak. Blir 3 bröd. Varje fyllning räcker till ett bröd.
Ingredienser
Bröd
- 50 g jäst
- 6 dl vatten
- 0,5 dl olivolja
- 2 tsk salt
- ca 16 dl vetemjöl
Rucolafyllning
- 50 g rucola
- olivolja (höfta mängd)
- 0,5 dl pinjenötter
- 2 vitlöksklyftor
Tomatfyllning
- 75 g soltorkade tomater
- 3 msk olivolja
- 1 tsk torkad basilika
- 1 tsk torkad oregano
- 2 vitlökslyftor
Gör så här
Fyllda bröd
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt olivoljan. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa en timme under bakduk.
Gör under tiden fyllningar till bröden.
Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som om du skulle göra kanelbullar. Mjöla och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåten i trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när bröden sätts in. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 till 25 minuter.
Rucolafyllning
Spara lite rucola och pinjenötter och mixa resten med olivolja och vitlök så att det blir en slät pesto. Strö över resten av pinjenötterna och rucolan efter att du har brett på fyllningen på degen.
Tomatfyllning
Pressa vitlöksklyftorna och finhacka tomaterna. Blanda med olja och örter.