Burgare med sötpotatis och bönor

Receptet är ursprungligen från Kathy Patalskys receptsamling. Blir ca. 14 ordentligt stora burgare.

Ingredienser

  • 3 burkar canellinibönor (eller andra mosiga bönor)
  • ca 700 g sötpotatis (ungefär 1½ stor)
  • 3 mks tahini
  • 3 msk agavesirap
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl basmatiris, kokt (volymen är före kokning)
  • citronpeppar till kryddning
  • jättemycket ströbröd

Gör så här

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka sötpotatisen i mindre bitar. Baka den i ugn tills den är mjuk. För mig tog det omkring 30 minuter i 250°C. Mosa eller mixa ner potatisen och bönorna i en skål eller mixer.

Tillsätt kryddor, ris, mjöl och ströbröd. Du har haft på lagom mycket ströbröd när burgarna går att forma med händerna utan att det blir jättekladdigt, men de ska inte vara snustorra. Grilla burgarna i ugn eller stek dem i stekpanna. Serveras t.ex. med dijonsenap, chilisås (den med tomat alltså, inte sweet chili), färsk gul lök, avocado och lätt rostade hamburgerbröd.

Sötpotatispuré med rotfrukter, tzayspett och aioli

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 sötpotatisar
  • 1 morot
  • 1 potatis
  • 1 liten bit kålrot
  • 1 palsternacka
  • grönsaksfond
  • olivolja
  • salt, svartpeppar
  • 12 tzayspett
  • aioli
  • valfri sallat/grönsak till servering

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj sötpotatisarna och dela dem sedan på två. Lägg sötpotatishalvorna på en plåt och baka dem i ugnen i 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Skala rotsakerna och skär dem i stora bitar. Koka dem mjuka i lätt saltat vatten. När sötpotatisen är färdig gröper du ur köttet och blandar det med de kokta rotsakerna. Mixa allt till en slät puré. Ha i lite olivolja och smaka sedan av med salt och nymalen peppar.

Värm tzayspetten i ugnen. Glasera dem gärna innan. Lägg upp sötpotatispurén fint på tallrikar tillsammans med tzayspetten och en klick aioli. Garnera med lite sallat eller liknande.

Potatissoppa med rostade nötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 1 stor potatis
  • 1 liten sötpotatis
  • 1 stor morot
  • 1 dl röda linser
  • ½ gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,6 l vatten
  • 1-2 grönsaksbuljongtärningar
  • sojamjölk efter behag
  • ½ msk pressad citron
  • salt, svartpeppar
  • hasselnötter och/eller valnötter

Gör så här

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Hacka löken och fräs den i olja. Ha i rotfrukterna och linserna och häll på vattnet. I med buljongtärningen och låt koka drygt en halvtimme eller tills rotfrukterna blivit mjuka. Mixa soppan och ha i så mycket sojamjölk att soppan får en bra konsistens. Låt soppan bli varm och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Rosta nötterna i en torr stekpanna i några minuter. Häll på olja och rätt mycket spiskummin och koriander. Rosta vidare i några minuter. Salta och peppra. Servera soppan med stekta champinjoner och nötterna.

Fesenjan med tofu och sötpotatis

Recept från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g fast tofu
  • 150 g sötpotatis
  • 350 g valnötter
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • 1 kanelstång
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 3,5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ kuvert saffran
  • 1-1,5 dl granatäpplekoncentrat (finns på bl a Coops mellanösternavdelning)
  • 1,5-2 msk socker
  • 2 msk mouhammara (finns på bl a Coops mellanösternavdelning)
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa nötterna fint. Hacka lök och vitlök och fräs det i olja några minuter. Tillsätt de malda valnötterna, kanelstången och muskoten och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Häll på vatten och ha i buljongtärningen, mouhammara och saffran. Smaka dig fram med hur mycket granatäppelkoncentrat och socker du vill ha.

Låt såsen koka på svag värme i 30 minuter utan lock. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Ha i mer vatten om det behövs, det ska bli en tjock, mörk sås.

Strimla tofun och stek den i ganska mycket olja några minuter så att den får en liten skorpa (eller använd dig av redan friterad tofu). Skala sötpotatisen och strimla även den. Ha sedan i tofun och sötpotatis och låt koka ytterligare 20 minuter, nu under lock. Servera med basmatiris.