Matapa

En spenaträtt från Mozambique.

4 portioner

  • 1- 2 gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 buljongtärning
  • ca 2 dl malda, sköljda jordnötter
  • 2 pkt bladspenat
  • 1-2 dl kokosmjölk
  • olja
  • tabasco

Bryn lök och vitlök på svag värme i lite olja. Tina bladspenaten långsamt. Tillsätt kokosmjölk, buljongtärning och jordnötter. Låt puttra försiktigt högst 30 min. Smaksätt med några droppar tabasco. Servera med ris.

 

Kikärtor från Marakech

Mustig gryta som med fördel kan göras en dag i förväg.

4 Portioner

  • 6 dl kokta kikärtor
  • 150 g spenat
  • 1 rågad tsk spiskummin
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1/2 tsk chiliflingor
  • 2 medelstora gula lökar
  • 5 skalade vitlöksklyftor
  • 1 paprika i valfri färg
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 3 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3-4 msk hackad koriander
  • citronklyftor

Strimla spenaten. Mät upp alla kryddor på ett litet fat. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla paprikan. Dela burktomaterna i grova bitar. Hetta upp oljan, tillsätt lök och vitlök. Fräs 1-2 min, lägg i alla kryddor och rör om. Tillsätt paprikan och kikärtorna. Fräs ytterligare 2 min. Häll i tomaten tillsammans med spadet. Tillsätt vatten och salt, koka ca 15 min. Vänd ner spenaten, smaka av. Garnera ev med hackad koriander. Servera med ris och citronklyftor.

Krämig potatissallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • knappt 1 kilo färskpotatis
  • 70 g spenat
  • 1 gul paprika
  • 1/3 gurka
  • 1 scharlottenlök, finhackad
  • 2 msk äggfri majonnäs
  • 3 msk sojayoghurt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 msk citronjuice
  • 4 msk olivolja
  • salt, peppar

Gör så här

Skrubba och koka potatisen. Låt svalna. Skölj spenaten och skär paprikan i bitar. Skala gurkan. Dela den på mitten, skrapa ur kärnorna och skär den i bitar. Blanda scharlottenlök, majonäs, yoghurt, senap, dragon och citronjuice i en skål. Vispa i olivoljan. Det kommer se gräsligt ut och skära sig, men det blir kanongott! Smaka av med salt och peppar. Blanda potatis, paprika, spenat, gurka och dressing i en stor skål. Servera!

Varm bönsallad med spenat och lime

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl kokta blandade bönor, tex. borlotti, stora vita och kikärtor
  • 100 g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • saften av en halv lime
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem några minuter, utan att de tar färg, i lite olja. Vänd ner bönorna och bladspenaten och låt det fräsa några minuter. Pressa över limen och salta och peppra.

Vegetarisk kycklinglasagne med champinjoner och spenat

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 300 g färska champinjoner
  • 300 g vegetarisk kyckling från veggo
  • ½ purjolök
  • 2 vitlökslyftor
  • 70 g färsk bladspenat
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl sojamjölk
  • 2,5 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • ½ svampbuljongstärning eller grönsaksbuljongtärning
  • salt, vitpeppar
  • lasagneplattor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka vitlöken fint och fräs den i lite olivolja utan att den tar färg. Skiva svampen och fräs den med vitlöken några minuter och ta sedan av den från plattan. Stek kycklingen några minuter så att den tar färg. Strimla purjolöken. Smält margarinet i en kastrull och vispa sedan ner vetemjölet. Häll på sojamjölken och låt såsen koka upp. Tillsätt den halva buljongtärningen och riven muskot. Låt sedan såsen sjuda på svag värme 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll en tredjedel av såsen i botten av en ugnsfast form. Täck med lasagneplattor. Fördela hälften av purjolöken och spenaten över lasagneplattorna och lägg på hälften av svampen och den vegetariska kycklingen. Häll över en tredjedel av såsen och täck med lasagneplattor. Gör samma sak igen och häll över resten av såsen. Täck återigen med lasagneplattor och häll över havregrädden. Ställ in lasagnen i ugnen och låt stå ca 30 minuter. Ta sedan ut lasagnen ur ugnen och låt stå ca 10 minuter så att den sätter sig.

Snabbaste lunchsoppan med ärter och spenat

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl ärter
  • 100 g hackad fryst spenat
  • 1 liten bit purjolök eller ½ gul lök
  • vatten
  • grönsaksbuljongtärning
  • salt, svartpeppar
  • ev. en liten klick tofuline färskost till servering
  • Grissini till servering

Gör så här

Koka upp vatten i vattenkokaren. Hacka löken grovt och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna och spenaten och slå över vatten. Ha i buljongtärningen och låt koka några minuter. Mixa sedan soppan slät och ha i en skvätt grädde. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med grissini eller annat bröd, samt gärna en klick färskost om du har det hemma.

Kikärter från Kerala

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 grön eller röd chili
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 burk kikärter
  • 1-2 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 8 körsbärstomater i halvor
  • 100 g färsk spenat
  • saft av 1½ pressad lime
  • ris

Gör så här

Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Skölj kikärterna i kallt vatten i ett durkslag, låt rinna av och ställ åt sidan. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja. Dofta över curry. Blanda sedan ner kikärterna och häll i kokosmjölken. Låt det hela koka upp och sedan puttra ett par minuter. Riv sönder de färska spenatbladen grovt och blanda ner dem och tomaterna. Låt koka några få minuter till. Smaka av med limesaft och lite salt. Servera med ris.

Pastasallad med marinerad tofu och hemmagjord pesto

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 300 g fjärilsmakaroner (farfalle)
  • 500 g tofu
  • 70 g spenat
  • 1 paprika i valfri färg
  • ca 150 g körsbärstomater
  • 10 soltorkade tomater
  • ½-1 dl blandade frön (t.ex solrosfrön, linfrön, pumpafrön) och pinjenötter

Marinad

  • 2 msk honung (vill du inte använda honung så ta lite sirap istället)
  • ca ½ dl olivolja
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk grillkrydda
  • 1 tsk paprika
  • salt och peppar

Pesto

  • bladen från 1 kruka basilika
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk b-jäst
  • ca ½ dl olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Skär tofun i bitar och lägg den i marinaden (som du gör innan genom att blanda ihop alla marinad-ingredienser), gärna i några timmar. Gör peston (mixa alla pesto-ingredienser förutom oljan, tillsätt sedan olja, lite i taget, tills du får en bra pesto-konsistens). Koka pastan. Skär paprikan och tomaterna i bitar. Stek tofun så att den får lite färg. Blanda spenat, grönsaker, tofu och pasta. Häll över peston och rör om. Rosta fröna och pinjenötterna i en torr panna och strö dem över pastasalladen.

Spenat- och valnötspasta

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 dl valnötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk soltorkad tomat
  • 2 msk olivolja
  • 250 g färsk eller 100 g fryst spenat
  • 1 kruka basilika
  • rivet skal och saft från en citron
  • riven muskot
  • salt o peppar

Gör så här

Rosta valnötterna i en torr panna, grovhacka dem och ställ dem åt sidan. Hacka lök, vitlök och tomater och fräs i ett par minuter. Tillsätt spenat och basilikablad och låt dem mjukna i oljan. Vänd ner pasta och valnötter och låt allt bli varmt. Tillsätt skal och saft från citronen. Smaka av med muskot, salt och peppar.

Canneloni med svamp och spenat

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 6 lasagneplattor (veganska från Barilla eller hemgjorda. Om du vill kan du självklart använda cannelonirör, men jag tycker att det är enklare att rulla ihop lasagneplattor än att peta i fyllningen i rören.)

Tomatsås

  • 1 burk hela tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk (vit) balsamvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • salt, svartpeppar

Svamp- och spenatfyllning

  • 250 g färsk svamp (jag hade kantareller och champinjoner)
  • 250 g färsk spenat
  • 1 röd lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • riven muskot
  • salt, svartpeppar

Till servering

  • ruccola
  • körsbärstomater
  • färsk basilika

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med tomatsåsen. Hacka vitlöken fint och fräs den mjuk i lite olivolja. Häll i tomaterna och tomatpurén. Låt koka upp och låt sedan såsen sjuda på svag värme i 40 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och nymalen svartpeppar.

Skiva eller grovhacka svampen och fräs den i olja eller margarin några minuter. Hacka rödlöken och vitlöken fint och låt det fräsa med svampen ett tag. Skölj spenaten och hacka den grovt. Lägg i spenaten i svampfräset och låt den bli mjuk och låt vätskan koka bort något. Riv över lite muskot och smaka sedan av röran med salt och nymalen svartpeppar.

Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan ner lasagneplattorna några i taget och låt dem sjuda några minuter så att plattorna blir mjuka och hanterbara. Dela dem sedan i två delar så att varje bit blir 9 x 9 cm. Fördela sedan fyllningen på plattorna, rulla ihop dem och lägg dem i en ugnsfast form. Häll över tomatsåsen och strö gärna över lite riven veganost om du har det hemma. Grädda i 20-25 minuter. Servera med färsk rucola samt körsbärstomater. Garnera gärna med ett par färska basilikablad.