Dumplings med kimchi

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Deg

  • 8 dl vetemjöl
  • 3 dl ljummet vatten

Fyllning

  • 1 zucchini
  • en liten bit purjolök
  • 400 g sojafärs, gärna fryst
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kinesisk soja

Dipsås

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 finhackad chili
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk råsocker

Gör så här

Blanda mjöl och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med en fuktig handduk och låt degen stå i ca 30 min. Riv zucchinin grovt och pressa ur det mesta av vattnet. Strimla purjolöken fint och blanda med zucchini, soajfärs, ingefära, vitpeppar, salt och soja. Dela degen i tre delar. Rulla ut en del i taget till en 2,5 cm tjock rulle. Skär rullen i 1,5 cm stora bitar. Lägg alla bitar på ett fat under en blöt handduk. Kavla bitarna till rundlar, ca 6 cm i diameter. Lägg på 1 tsk av fyllningen och vik sedan ihop knytena och kläm ihop. Lägg knytena på ett bakplåtspapper. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i några dumplings i taget. När de flyter upp tillsätter du ca 1 dl kallt vatten. Låt koka upp igen och koka ca 3 minuter. Lyft upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Servera med dipsås och kimchi. Recept hittar du bland annat här, men det finns även ekologisk kimchi från Tistelvind att köpa i vissa välsorterade matbutiker eller hälsokostsaffärer.

Gul zucchinisoppa med curry

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul zucchini
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 tsk curry
  • 2 morötter
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 8 dl vatten
  • 2 dl sojamjölk eller sojagrädde
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hetta upp lite olja i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs det i oljan tillsammans med curryn. Riv morötterna och zucchinin grovt.n Lägg i det i kastrullen och låt det fräsa några minuter. Ha i vatten och buljongtärning och låt koka ca 15 minuter. Ha i sojamjölk och smaka av med salt och svartpeppar.

Pestopaj med rostade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 pajskal
  • 1 röd lök
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 dl pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs på grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Salta och peppra. Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över pajen. Ställ in pajen i ugnen och låt stå i ca 40 minuter.

Pizza med grillade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir 2 plåtar.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl 37-gradigt vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 liten zucchini
  • 1-2 paprikor
  • 8 champinjoner
  • oliver efter behag
  • 2-3 tomater
  • lite färsk oregano
  • lite färsk basilika
  • veganost/havregrädde/tofu

Gör så här

Gör degen först. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet och tillsätt resten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa minst en halvtimme, men gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till fina pizzabottnar. Det blir rätt tunna bottnar av den här degen, så om du vill ha tjockare så dubblar du bara receptet.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i oregano, salt och svartpeppar och bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Skiva zucchinin, paprikan och champinjonerna och låt det fräsa med löken i några minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ha på de stekta grönsakerna på pizzan och strö över så mycket oliver du vill ha. Skiva tomaterna och lägg dem på pizzan. Riv veganosten och strö över pizzan. Om du inte har någon ost kan du ringla över lite havregrädde, det stelnar lite när det får vara i ugnen. Du kan också smula över lite tofu om du vill, men gör det isåfall inte förrän alldeles på slutet, så slipper den bli torr och tråkig. Strö sist över lite oregano och basilika. Sätt in i ugnen i tio till femton minuter. Lägg gärna lite rucola på pizzan när du ska äta den, det blir väldigt gott.

Zucchinipaj med curry

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 pajskal (4 dl mjöl + 1,25 dl olja + 1,25 dl havremjölk, förgräddas 10 min i 225°)
  • 1 liten gul lök
  • 1 litet äpple
  • 1 zucchini
  • curry efter smak
  • 300 g tofu
  • 2-2,5 dl havregrädde
  • salt, peppar

Gör så här

Finhacka löken och riv äpplet fint, fräs det sen i olja tillsammans med så mycket curry du vill ha. Riv nästan hela zucchinin och låt det fräsa med löken. Skiva den zucchinibiten som är kvar i tunna skivor. Smula lite av tofun och mixa resten med havregrädden. Blanda den mixade tofun med zucchiniröran och den smulade tofun och smaka av med salt och peppar. Fyll pajskalet med röran. Lägg zucchiniskivorna överst och ringla över lite havregrädde. Du kan också lägga lite smulad tofu överst. Grädda 30-45 minuter i 225°.

Filodegspaj med pesto och grönsaker

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 250 g filodeg, tinad
  • 1 röd lök
  • 1 liten zucchini
  • ½ röd paprika
  • ½ gul paprika
  • 0,5 dl vegansk pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den tinade filodegen i en pajform. Dela eventuellt stora ark. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Smaka av med salt och peppar.

Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Strö över pinjenötterna. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och låt stå i ca 30 minuter. Täck eventuellt över den med aluminiumfolie mot slutet så att pajen inte blir bränd. Servera pajen ljummen eller kall.

Små grönsakspajer

Bild och recept hämtade från Veganvrak!

2 st pajer.

Ingredienser

  • 2 smördegsplattor
  • ½ röd paprika
  • en liten bit zucchini
  • 4 champinjoner
  • 1 knipplök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • lite olivolja
  • lite riven veganost
  • salt, peppar

Gör såhär

Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur ett tag innan du sätter igång. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegsplattorna litegrann, men inte för mycket för då sväller de inte lika mycket i ugnen. Skär en skåra längs kanten på smördegen, men inte helt igenom. Detta gör att degen höjer sig på kanterna, men inte i mitten. Strimla grönsakerna och lägg dem innanför den skurna kanten. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Riv över lite veganost. Gärna sån som smälter och inte bara stelnar och blir hård som osten jag använde. Grädda i cirka 20 minuter.

Squash- och morotspasta

Recept och bild från Kotte Grön!

2 portioner.

Ingredienser

  • 1 squash
  • 2 hyfsat stora morötter
  • 3 dl pasta
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

Koka pastan. Skala morötterna och riv både dem och squashen grovt. Fräs grönsakerna i lite olivolja med finhackad vitlök. Salta och peppra. Rör i den kokta pastan och servera gärna med en god bönsallad.

Ratatouille

Recept från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 msk sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär grönsakerna i bitar. Hetta upp lite olja i en gryta och fräs grönsakerna utan att de tar färg. Häll i tomaterna och mosa sönder dem. Låt koka i minst en halvtimme. Smaka sedan av med sirap, salt och nymalen svartpeppar. Om du vill serverar du med pressad potatis till samt en lins- eller bönsallad av något slag.

Grönsakscurry med kanel och spiskummin

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • curry
  • spiskummin
  • kanel
  • en näve russin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Hacka lök och vitlök fint. Fräs det i oljan några minuter. Tärna auberginen och zucchinin och fräs det med löken. Ha i russinen, kryddorna och tomatkrosset och låt allt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous, gärna kaneldoftande couscous.