Grönsakstempura med limemajonnäs och chipotlesalsa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 svartrötter, skalade
  • 8 gröna sparrisar, skalade
  • 8 sticklökar
  • 8 späda morötter, skalade
  • 2 msk maizena
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • iskallt vatten
  • salt

Limemajonnäs:

  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1 lime, pressad och rivet skal
  • salt, svartpeppar

Chipotlesalsa:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 liten gul lök
  • 1 chipotle
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, svartpeppar
  • en nypa socker

Gör så här

Skär svartrötterna i 5 cm långa stavar och förväll dem sedan i saltat vatten. Blanda ihop vetemjöl, maizena och bakpulver med lite iskallt vbatten till en tjock smet. Doppa grönsakerna i tempurasmeten och fritera dem tills de är frasiga. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera med limemajonnäs och chipotlesalsa.

Blanda alla ingredienser till limemajonnäsen.

Gör chipotlesalsan. Hacka lök och vitlök fint. Grovhacka chipotlen (ta bort kärnorna om du vill ha salsan mindre stark) och fräs allt mjukt i lite olja. Tillsätt tomaterna och tomatpurén och låt allt koka ihop i 15-20 minuter. Mixa salsan någorlunda slät och smaka sedan av dem med en nypa socker, lite salt och nymalen svartpeppar.