Svarta bönbollar med chipotle

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 30 st.

Ingredienser

  • 8 dl svarta bönor
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl kikärtsmjöl eller sojamjöl
  • 1 tsk malen chipotle
  • 1 tsk spiskummin
  • salt, svartpeppar
  • rapsolja

Gör så här

Mixa bönorna med lite rapsolja. Ha i kikärtsmjöl och kryddor och blanda till en smidig smet. Ha eventuellt i lite mer rapsolja och/eller kikärtsmjöl. Forma till små bollar och låt dem vila kallt i 20-30 minuter. Stek på medelhög värme i några minuter. Dessa bönbollar har en ganska trist färg eftersom de mosade bönorna blir alldeles gråa, eventuellt kan man panera bollarna eller varför inte vända dem i svarta sesamfrön innan stekning!

Saffransquinoa med tre sorters bönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • gurkmeja
  • olivolja
  • 1 påse saffran
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 dl fryst majs
  • 100 g haricot verts
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 10 champinjoner
  • färsk chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron

Gör så här

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!

Latmaskens pyttipanna

Recept från Veganvrak. Blir ca. 5 portioner.

Ingredienser

  • 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 3 dl svarta bönor
  • 3 dl kikärtor
  • 1 röd paprika
  • 1 msk torkad timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och fräs den i en stekpanna så att den får lite färg. Skala och tärna potatis och morot så fint du vill och orkar. Lägg allt i en långpanna. Ringla över lite olja och blanda allt. Ställ in långpannan i ugnen och låt den stå ca 40 minuter (= 1 avsnitt Desperate Housewives eller liknande). Om du orkar, gå och rör om emellanåt, annars struntar du i det. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan pytten svalna och frys in den portionsvis, så är det bara ta fram och steka när andan faller på.

Bönburritos med tomatsås och majssalsa

Recept och bild från Veganvrak!

8 burritos.

Tomatsås

Ingredienser

  • 300 g tomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ chipotle
  • ½ msk sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär ett kryss i varje tomat och skålla sedan tomaterna några minuter. Ta upp dem ur vattnet och dra sedan av skalet. Skär vitlök fint och fräs det i olivolja utan att det tar färg. Lägg i tomaterna och mosa dem något med en gaffel. Skär chipotle fint (använd gärna plasthandskar) och lägg det i såsen. Låt såsen koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter. Smaka av med sirap, salt och svartpeppar.

Majssalsa

Ingredienser

  • 2 dl majs
  • 2 päron
  • 1 röda chilifrukter
  • 1 liten rödlök
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala päronen och tärna dem fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med resten av ingredienserna.

Ingredienser

  • 8 majstortillas
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 dl majs
  • 1 röd lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa cayennepeppar
  • salt, svartpeppar
  • valfri smältbar veganost

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken fint. Mosa hälften av bönorna och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Strö lite veganost över och grädda i ca 15 minuter. Servera med tomatsås och majssalsa.