Sataysojakött med nudlar

Receptet är ursprungligen från boken Asiatisk mat till vardags (s. 126). Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald kummin
  • 2 tsk mald gurkmeja
  • 700 g förvällt sojakött i någon form
  • 250 g hokkien-nudlar (men mienudlar fungerar också – ta vad du har!)
  • 6 salladslökar
  • 150 g färsk babymajs
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 stor morot (180 g), tunnt skivad
  • 2 msk finhackad färsk koriander

Sataysås:

  • 130 g jordnötssmör (»crunchy«)
  • 1 ¼ dl kokosgrädde
  • 1 ¼ dl grönsaksbuljong
  • 2 msk sweet chili-sås
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk limejuice

Gör så här

Blanda mald koriander, kummin och gurkmeja i en medelstor skål. Lägg i sojaköttet och blanda så att det täcks av kryddorna.

Skölj nudlarna under varmt rinnande vatten och låt rinna av, alt. tillaga dem enligt anvisningar. Lägg nudlarna i en stor skål och separera dem med gaffel.

Dela lök och majs diagonalt i 4 cm stora bitar.

Gör sataysåsen: blanda ingredienserna i en medelstor skål och vispa ihop väl.

Hetta upp hälften av oljan i en varm wok eller stekpanna och stek sojaköttsblandningen tills den fått färg (eller tills du tröttnar – det är ju inte kött!). Hetta upp resten av oljan och fräs majs och morot tills de är nätt och jämnt mjuka. Lägg tillbaka sojaköttet i stekpannann tillsammans med nudlar, lök och sataysås. Se till att allt blir varmt. Strö färsk koriander över.

Tofu- och shiitakefyllda vårrullar med chiliyoghurt och glasnudelsallad

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Vårrullar:

  • 8 ark vårrullsdeg
  • 200 g tofu
  • några torkade shiitakesvampar, blötlagda
  • ½ purjolök
  • 1 morot
  • 100 g vitkål

Chiliyoghurt

  • 4 dl sojayoghurt
  • 1 dl sweet chili-sås

Glasnudelsallad

  • 400 g glasnudlar, se instruktioner på förpackningen hur du tillreder dem
  • 1 lime
  • 2röda paprikor
  • 1 rödlök
  • sweet chili-sås
  • salt eller ljus soja

Gör så här

Tina vårrullsdegen. Strimla ingredienserna till vårrullsfyllningen fint. Fräs allt i lite olja. Lägg fyllningen på vårrullsarken och rulla ihop till vårrullar. Pensla kanten med vatten eller olja så håller de ihop. Fritera vårrullarna några minuter eller grädda dem i ugnen (225 grader) ca 15 minuter. Rör ihop yoghurten med sweet chili-såsen. Strimla lök och paprika fint och blanda med glasnudlarna. Pressa över lime och blanda ner chilisås. Smaka av med salt eller soja.