Spansk tomatsås

Ingredienser

  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 1-2 röda chilifrukter/ lite chilipulver/ lite cayennepeppar/ lite sambal oelek – nåt starkt!
  • 2 tsk pressad vitlök
  • 1 msk tomatpurré
  • 1/2-1 msk socker (smaka av på slutet)
  • 1 msk soja
  • 1 burk krossade tomater, helst Mutti
  • 1- ½ dl vitt vin/ vitt matlagningsvin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Fräs löken på låg värme tillsammans med olivolja och lagerblad.

Tillsätt chili, vitlök, tomtpurré,socker, soja och fräs 5 min till, på låg värme. Passa noga, det bränns lätt!

Tillsätt vin och tomater. Koka 10 min, helst mer.

Smaka av och krydda. Såsen ska smaka lite sött, lite surt och lite starkt.

Servera helst ljummen. Går att frysa och värma på. Håller sig fint i kylskåp ett par veckor.

Hamburgerbröd

Detta recept är ursprungligen från recept.nu. Blir fyra portioner, vilket översätter till minst 8 bröd. Man kan med fördel byta ut lite av vetemjölet mot något mer rågmjöl – experimentera tills konsistensen är bra!

Ingredienser

  • 0.5 pkt jäst
  • 6 dl vatten
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk havssalt

Gör så här

Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet. Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.

Blanda degen tills den blir genomarbetad . Degen skall vara kladdig. Låt den jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.

Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång ”limpa”. Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).

Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter.

När bullarna gräddas i ugnen – stänk vatten över dem.

Bearnaisesås

Det här receptet blir förvånansvärt bra. Du kan experimentera med mängden vinäger för att göra det mer/mindre syrligt.

Ingredienser

  • 150 g margarin
  • ½ dl dragon (torkad)
  • ½ dl lökpulver (i kryddburk)
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 750 g (1 pkt.) soyghurt (jag använde Alpros)
  • MSG (valfritt)
  • gurkmeja (för färg)

Gör så här

Fräs (eller ja, koka) dragon och lökpulver i margarin. Tillsätt äppelcidervinägern och låt koka tills nästan all vinäger kokat bort. Låt svalna något och tillsätt soyghurten. Krydda med salt och MSG. Färga med gurkmeja tills det har önskad färg. Klart!

Serveras något ljummen, eftersom margarinet lätt klumpar ihop sig annars.

Enkel jordnötssås

En mycket enkel jordnötssås.

Ingredienser

  • 0,5 burk Green Choice-jordnötssmör (175g)
  • 3 dl vatten
  • sweet chili-sås
  • citronsaft
  • kinesisk soja
  • ev. hackade jordnötter

Gör så här

Värm upp vattnet och blanda i jordnötssmöret. Rör om mycket för att se till att det blandas ordentligt. Tillsätt kinesisk soja för sälta och kanske framförallt färg, och sweet chili-sås och citronsaft efter behag för smak. Om du känner för det kan du göra såsen ännu mer jordnötig med lite hackade jordnötter (saltade eller ej).

Passar bra till t ex ris och Veggos ”bitar istället för kyckling”.

Citrushummus

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk kokta kikärtor eller canellinibönor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ lime, rivet skal och saft
  • 1 krm gurkmeja
  • ½ kruka basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (ev. några cashewnötter)

Gör så här

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa ihop allt.

Vitlöksfrästa champinjoner

Räcker till 8 personer som en förrätt av tre.

Ingredienser

  • 600 g champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja att steka i
  • 1 dl hackad persilja
  • 4 msk vitt vin
  • 2 tsk citronsaft
  • salt, peppar

Gör så här

Dela champinjonerna om de är stora. Stek dem i olivolja i ganska hög värme. Salta och peppra. Pressa ner vitlöken. Häll över vin, citronsaft och persilja och låt det fräsa upp.

Kan gärna stå och dra ett tag.

Avokado med vegansk skagenröra

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 avokador
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Halvera avokadorna och lägg på röran. Garnera med en halv citronskiva och en dillkvist.

Coleslaw med pepparrot

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

150 g vitkål 1 liten röd lök 0,5 dl veganmajonnäs en liten skvätt rödvinsvinäger 1 msk riven pepparrot salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla lök och vitkål och blanda det med majonnäs, rödvinsvinäger och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.

Stekt bröd

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 bröd.

Ingredienser

  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk rapsolja
  • en nypa salt
  • lite malen fänkål eller anis

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. I med yoghurten och oljan och rör ihop degen. Dela den i fyra delar och stek dem i en torr stekpanna på rätt hög värme, tvåtre minuter på varje sida. Bred på smör och ät dem som de är.

Grön ärtpuré med pepparrot

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl gröna ärtor
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk citronsaft
  • 1,5 msk riven pepparrot
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa cashewnötterna fint. Tillsätt ärtor och rapsolja och mixa tills det blir en puré. Smaka av med citronsaft, pepparrot, salt och peppar.