Spansk tomatsås

Ingredienser

  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 1-2 röda chilifrukter/ lite chilipulver/ lite cayennepeppar/ lite sambal oelek – nåt starkt!
  • 2 tsk pressad vitlök
  • 1 msk tomatpurré
  • 1/2-1 msk socker (smaka av på slutet)
  • 1 msk soja
  • 1 burk krossade tomater, helst Mutti
  • 1- ½ dl vitt vin/ vitt matlagningsvin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Fräs löken på låg värme tillsammans med olivolja och lagerblad.

Tillsätt chili, vitlök, tomtpurré,socker, soja och fräs 5 min till, på låg värme. Passa noga, det bränns lätt!

Tillsätt vin och tomater. Koka 10 min, helst mer.

Smaka av och krydda. Såsen ska smaka lite sött, lite surt och lite starkt.

Servera helst ljummen. Går att frysa och värma på. Håller sig fint i kylskåp ett par veckor.

Enchiladas med ryssröra

En egenpåhittad tolkning av en skolmatsalsklassiker från min barndom, omgjord till enchiladas. »Ryssröran«, som fyllningen kallades, kan användas som fyllning till det mesta, från mackor till pitabröd (vilket var vad den serverades med i min barndoms skolmatsal).

Receptet räcker till ungefär 24 enchiladas, och det går åt ungefär två per portion. Det blir alltså ungefär 12 portioner. Tillagningstid är mellan en timme och 90 minuter.

Ingredienser

  • 400 g strimlad vitkål
  • 300 g (ungefär 3 stycken) riven morot
  • 1 gul lök
  • 3 dl okokt sojagranulat (»sojafärs«)
  • 4 port. basmatiris, kokt (eller någon annan sort)
  • 2 pkt passerade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • japansk soja
  • cayennepeppar
  • lökpulver
  • paprikapulver
  • koriander
  • oregano
  • spiskummin
  • 5 skivor fejkcheddar (eller valfri mängd annan god veganost)
  • olja till stekning
  • 24 mjuka tortillabröd, eller andra mjuka tunnbröd

Gör så här

Börja med att riva, strimla och hacka lök, vitkål och morot, och att koka riset. Fräs lök, morot och vitkål i en stor panna på ganska hög värme tills de blivit mjuka. Häll över de frästa grönsakerna på en tallrik vid sidan av.

Tillaga sedan färsen. Börja med att fräsa okokt sojagranulat på medelvärme i lite olja. Häll över ett av paketen passerade tomater och lite vatten, lite i taget. Låt det koka in tillsammans med buljongtärningen, lite japansk soja och pressad vitlök. Blandningen ska vara relativt fast och torr, men sojafärsen mjuk (smaka på den!) när den är klar.

Häll tillbaka de strimlade och frästa grönsakerna i pannan och tillsätt ris. Låt fräsa en stund och krydda med soja, lökpulver, cayennepeppar, paprikapulver, koriander, oregano och spiskummin efter smak. Ett tips är att använda ganska mycket oregano, kanske ett par matskedar soja och ganska mycket lökpulver, spiskummin och paprikapulver, men att ta det försiktigare med koriandern och cayennepepparn. När du är nöjd, ta av blandningen från plattan, häll över osten och rör ordentligt.

Koka ihop en sås i samma panna som du använde till ryssröran på ett paket passerade tomater, oregano och ev. lite vatten om du vill ha såsen tunnare. Låt puttra medan du gör rullarna.

Klicka ut ryssröran på tortillabröden, rulla ihop dem och placera dem i en långpanna i ugnen. Häll över såsen och gratinera rullarna i 250° tills de har fått färg. Eftersom innehållet redan är tillagat går det relativt fort, och det är inte så viktigt. Är du otålig – servera direkt!

Herdepaj med linser

Herdepaj med linser

Receptet bygger på Vegan Shepherd’s Pie.

5-7 portioner. Tar upp till två timmar att laga, men borde gå att göra snabbare om man är lite effektiv.

Ingredienser

  • 2 stora gula lökar, hackade
  • 1 msk Extra Virgin Olive Oil
  • 1,25 dl torkade linser
  • 8,5 dl vatten
  • två stora morötter (ca 200 g)
  • ca 100 g haricot verts
  • lite kummin
  • lite kryddpeppar
  • lite tsk timjan
  • lite liquid smoke
  • lite vitlök, finhackad
  • 2 msk sojasås
  • ca 1,2 kg potatis
  • ca 700g tomater
  • lite citronpeppar
  • lite socker
  • lite tabasco
  • lite salt
  • lite (ca 1 tsk) äppelcidervinäger
  • 0,75 dl sojamjölk
  • 1 msk bjäst
  • lite salt
  • lite citronpeppar
  • lite (ca 1,5 msk) margarin

Gör så här

Placera löken i en stor tung stekpanna med olivolja och karamellisera på medel till låg värme i 45 minuter. Ja, hela 45 minuter. Lökarna kokas långsamt under en lång tid för att utveckla en djup smak. Rör dem och kontrollera dem emellanåt för att se till att de inte bränner.

Skör morötterna i mynt.

När löken kokar, ta linser och vatten och placera i en stor tjockbottnad kastrull. Täck över och koka på medelvärme i ca 20 minuter. Tillsätt därefter morötter, selleri, gröna bönor, kummin, kryddpeppar, timjan, vitlök, liquid smoke och sojasås i kastrullen. Täck igen och koka i ytterligare 25 till 30 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Kontrollera dem efter 20 minuter för att se till att det finns tillräckligt med vatten för linserna, och rör om. Om det finns någon vätska kvar efter att morötterna blivit möra, häll bort den.

Medan det kokar, skala potatisen och skär den i 2,5 cm breda kubar. Placera potatisen i en separat stor tjockbottnad kastrull. Täck med vatten, koka upp, och vrid ner värmen till medium. Låt koka ca 20 minuter eller tills de är klara. Häll ut kokvattnet.

Värm ugnen till 225 grader.

I linsgrytan, lägg till 3,5 dl kokt potatis, tomater, citronpeppar, socker, tabasco, salt och den karamelliserade lök från stekpannan. Blanda varsamt så att potatisen inte går sönder. Placera i en stor ugnsfast form.

Blanda sojamjölken och vinägern i en kaffekopp. Lägg detta till den återstående potatisen och tillsätt även bjästen, salt, citronpeppar, margarin. Skeda ner det hela runt linsröran i den ugnsfasta formen. Grädda i ugnen i 20 minuter.

Dodos sallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 avocado
  • 1 morot
  • 1 nektarin
  • ett par salladsblad
  • 3 soltorkade tomater
  • ½ paprika (eventuellt grillad och kyld)
  • 1 msk vallmo- och solrosfrön

Gör så här

Skala avocado och morot. Riv moroten grovt. Skär övriga ingredienser i bitar (förutom fröna förstås). Blanda samman i en skål. Ringla över lite olivolja och balsamicovinäger. Rosta fröna i en torr panna och strö dem över salladen.

Chokladchili med sojafärs och bönor

Detta recept blir ungefär 3–4 portioner och är påhittat av mig (Albin) för Allt du behöver.

Ingredienser

  • rapsolja till stekning
  • 500g krossade tomater (1 pkt)
  • 1 tomatkrosspaket vatten
  • 1–2 buljongtärningar
  • 1 pkt bönor, exempelvis stora vita
  • 1 tsk tomatpurré
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 dl sojafärsgranulat (d.v.s. utan vatten)

Kryddor (någon eller alla av):

  • vitlök
  • tabasco
  • chilipulver
  • 1 msk kakao
  • svartpeppar
  • salt
  • 1–2 buljongtärningar
  • MSG
  • koriander (frön)
  • spiskummin
  • paprikapulver

Gör så här

Fräs löken i oljan tills den är halvmjuk. Tillsätt paprikan och fräs en stund till. Häll på kryddorna (någon eller alla av de angivna, och i valfria mängder) och sojafärsen och fräs tills du är orolig för att det bränner fast.

Häll på tomatkross och tomatpurré och tillsätt lite av vattnet. Fortsätt att hälla på lite vatten med jämna mellanrum om det blir för torrt. Låt koka tills sojafärsen och paprikan är mjuka (det borde ta mellan fem minuter och en kvart).

Servera med tortillachips, ris, eller bröd.

Fyllda bröd

Recept från Veganvrak. Blir 3 bröd. Varje fyllning räcker till ett bröd.

Ingredienser

Bröd

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl

Rucolafyllning

  • 50 g rucola
  • olivolja (höfta mängd)
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 2 vitlöksklyftor

Tomatfyllning

  • 75 g soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 vitlökslyftor

Gör så här

Fyllda bröd

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt olivoljan. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa en timme under bakduk.

Gör under tiden fyllningar till bröden.

Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som om du skulle göra kanelbullar. Mjöla och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåten i trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när bröden sätts in. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 till 25 minuter.

Rucolafyllning

Spara lite rucola och pinjenötter och mixa resten med olivolja och vitlök så att det blir en slät pesto. Strö över resten av pinjenötterna och rucolan efter att du har brett på fyllningen på degen.

Tomatfyllning

Pressa vitlöksklyftorna och finhacka tomaterna. Blanda med olja och örter.

Emils salsa

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 burk hela tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • knappt 1 msk ljus sirap
  • 1 msk persilja
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll av tomatspadet och spar det. Klipp tomaterna i mindre bitar. Skär paprikan i små bitar och finhacka löken. Blanda alla ingredienser. Låt gärna stå ett tag innan servering.

Het bönchili med mangosalsa, guacamole och majschips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Bönchili:

  • 3 dl kidneybönor (1 burk)
  • 3 dl varta bönor (1 burk)
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 chipotle
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Mangosalsa:

  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • 1 dl majs
  • 1 limefrukt
  • salt, peppar
  • ev. färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt

Guacamole:

  • 2 avocado
  • 1 liten tomat
  • 1 msk limesaft
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, peppar
  • chilipulver

Gör så här

Bönchili:

Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs det i lite olja tillsammans med spiskummin och koriander. Tillsätt bönor och tomater. Hacka chipotlen fint (använd plasthandskar eller plastpåsar på händerna, det svider som satan annars om du råkar gnugga dig i ögonen) och tillsätt den. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar.

Mangosalsa:

Skala och tärna mangon fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med mango och majs. Pressa över lime och smaka av med salt, peppar och hackad färsk koriander (om du gillar det).

Guacamole

Mixa alla ingredienser.

Servera allt med nachos och färska grönsaker.

Öppen lasagne med grillade grönsaker och tomatsås gjord på färska tomater

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 12 lasagneplattor
  • grillad aubergine
  • grillad paprika
  • soltorkade tomater
  • rostade solroskärnor
  • babyspenat
  • färsk basilika till garnering

Ostsås:

  • 1 ask tofuline färskost
  • 1 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Tomatsås:

  • 500 g färska tomater
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • vatten
  • ev. vitt vin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skär ett kryss i varje tomat och skålla dem i en kastrull med kokande vatten. Lyft upp tomaterna efter någon minut och dra sedan av skalen. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken. Lägg i tomaterna och slå på lite vatten och vin om du vill ha det. Koka upp och låt sedan såsen småputtra närmare en timme. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör sedan ostsåsen. Blanda ost och grädde i en kastrull och hetta upp. Såsen behöver inte koka. Ha i riven muskot, salt och svartpeppar.

Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Lägg en lasagneplatta på varje tallrik och varva sedan grillade grönsaker, babyspenat ostsås och rostade solroskärnor. Garnera med färsk basilika och häll tomatsås runt omkring lasagnen.

Falafel med moghrabisallad, mangoyoghurt och sesamsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 portioner falafel
  • 2 dl moghrabi (stor couscous)
  • 2 avokado
  • 1 mango
  • 70 g späd mangold
  • 1 röd paprika
  • 1 röd lök
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • ev. lite torkad chili

Mangoyoghurt med chili

  • ½ mango
  • 5 dl yoghurt, gärna avrunnen
  • 1 röd chilifrukt
  • salt, svartpeppar

Sesamsås

  • tahini
  • vatten
  • citronsaft
  • finhackad vitlök

Gör så här

Koka upp moghrabi och vatten och låt det koka tills moghrabin är färdig. Slå sedan av vattnet. Hacka löken fint. Dela på körsbärstomaterna, skär paprikan och avokadon i bitar. Skala och skär mangon i bitar. Blanda sedan alla ingredienser och häll sist över lite äppelcidervinäger. Vänd runt i salladen och salta och peppra.

Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Mixa mangon till puré och blanda den med yoghurten. Hacka chilifrukten fint och vänd ner den i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till sesamsåsen.