Engelsk kola

Ursprungligen från Food.com. Översatt till svenska enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 4 4/5 dl socker
  • 4 4/5 dl margarin
  • 340 g choklad
  • 2 tsk kokosfett
  • ev. valnötter

Gör så här

Ta fram ett bakplåtspapper. Smält margarin och socker i en mellanstor kastrull på medelvärme.

Rör hela tiden tills du når 140 grader (tar uppskattningsvis en kvart). Häll ut blandningen på ett papper när den är klar. Om du har valnötter, så häll på dem nu. Låt svalna.

Smält kokosfett i vattenbad. Tillsätt choklad och smält den med. När blandningen är helt smält, häll hälften över kolan. Låt svalna i frysen.

När chokladen har stelnat, vänd på kolan och häll på resten av chokladen på den andra sidan. När alltihop har svalnat helt kan du bryta sönder kolan och lägga den i en burk för förvaring.

Förvaras svalt, i kyl eller frys.

Morotssallad med ruccola och valnötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 3-4 morötter
  • en näve ruccola
  • 10 valnötter
  • lite kallpressad rapsolja
  • några stänk pressad citron
  • örtsalt, svartpeppar

Gör så här

Skala morötterna och fortsätt av bara farten med att skiva dem på längden med potatisskalaren. Blanda morötterna med ruccola och grovhackade valnötter. Ringla över lite god rapsolja och lite pressad citron och smaksätt med örtsalt och nymalen svartpeppar.

Crepes med fikonmarmelad, färska fikon och vaniljglass

Recept från Veganvrak. Blir 4–6 pannkakor och 2 dl marmelad eller 4 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk sojamjöl
  • en nypa bakpulver
  • en nypa vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 1,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Fikonmarmelad:

  • 200 g torkade fikon
  • 100 g dadlar
  • 4-5 dl rött vin
  • 1 dl muscovadosocker
  • 2 lagerblad
  • 50 g valnötter

Gör så här

Blanda alla ingredienser och vispa tills smeten blir slät. Stek pannkakorna i lite margarin i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan.

Strimla fikon och dadlar fint. Lägg allt utom valnötter i en kastrull och låt koka ca 20 min utan lock. Grovhacka valnötter och tillsätt dem.

Bred fikonmarmelad på pannkakorna och rulla ihop dem. Servera med färska fikon och vaniljglass.

Vaniljglass med dadelsirap och kanderade valnötter

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl god sojamjölk (t.ex Alpro Soyas blå)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ptk Soyatoo vispgrädde
  • 0,5 dl dadelsirap
  • 50 g valnötter, grovhackade
  • 2 msk råsocker

Gör så här

Värm mjölk och socker under omrörning tills sockret har löst sig. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt grädden. Rör tills det har blandat sig. Ställ sedan glassblandningen i frysen och kyl tills blandningen är riktigt kall men inte har börjat frysa. Frys sedan glassen i glassmaskin eller ställ in den i frysen och rör om med jämna mellanrum. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter. Tillsätt sedan sockret och låt det smälta. Häll sedan ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Krossa dem något. Tillsätt valnötter och ringla ner dadelsirapen i glassen.

Röd linsröra med valnötter

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 0,5 dl okokta röda linser
  • 5 soltorkade tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kallpressad rapsolja (eller olja från tomaterna)
  • 1 dl valnötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa nötterna, spar gärna några och hacka dem grovt. I med linserna, rapsoljan, vitlöken och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. I med resten av valnötterna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pecannötpaj

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk råsocker
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • 200 g pecannötter (eller valnötter)
  • 1,5 dl råsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk sojamjölk
  • 1,5 msk vetemjöl

Gör så här

Blanda mjöl och socker. Tillsätt margarin och vatten och arbeta ihop pajdegen, gärna i en matberedare. Låt sedan degen vila i kylen en halvtimme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Rosta pecannötterna mitt i ugnen ca 5 minuter. Kavla sedan ut pajdegen tunt och lägg den i botten på en liten pajforn (22 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i 12-15 minuter. Smält under tiden ihop råsocker, sirap, margarin, mjölk och mjöl. Låt det småputtra ca 10 minuter under omrörning. Vänd sist ner de rostade nötterna. Häll allt i pajskalet och grädda ytterligare ca 15 min. Servera gärna pajen med vaniljglass.

Potatissoppa med rostade nötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 1 stor potatis
  • 1 liten sötpotatis
  • 1 stor morot
  • 1 dl röda linser
  • ½ gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,6 l vatten
  • 1-2 grönsaksbuljongtärningar
  • sojamjölk efter behag
  • ½ msk pressad citron
  • salt, svartpeppar
  • hasselnötter och/eller valnötter

Gör så här

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Hacka löken och fräs den i olja. Ha i rotfrukterna och linserna och häll på vattnet. I med buljongtärningen och låt koka drygt en halvtimme eller tills rotfrukterna blivit mjuka. Mixa soppan och ha i så mycket sojamjölk att soppan får en bra konsistens. Låt soppan bli varm och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Rosta nötterna i en torr stekpanna i några minuter. Häll på olja och rätt mycket spiskummin och koriander. Rosta vidare i några minuter. Salta och peppra. Servera soppan med stekta champinjoner och nötterna.

Ulrikes plommonpaj

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 20 st plommon
  • 1 dl socker
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk kanel
  • en näve valnötter, grovt smulade

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj plommonen och dela dem. Lägg dem i en pajform och strö över sockret. Blanda margarinet med mjöl och kanel. Ha i de smulade valnötterna och strö allt över plommonen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

Spenat- och valnötspasta

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 dl valnötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk soltorkad tomat
  • 2 msk olivolja
  • 250 g färsk eller 100 g fryst spenat
  • 1 kruka basilika
  • rivet skal och saft från en citron
  • riven muskot
  • salt o peppar

Gör så här

Rosta valnötterna i en torr panna, grovhacka dem och ställ dem åt sidan. Hacka lök, vitlök och tomater och fräs i ett par minuter. Tillsätt spenat och basilikablad och låt dem mjukna i oljan. Vänd ner pasta och valnötter och låt allt bli varmt. Tillsätt skal och saft från citronen. Smaka av med muskot, salt och peppar.

Blåbärsefterrätt med kanderade valnötter

Recept och bild från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 5 dl sojayoghurt
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl blåbär
  • 2 dl valnötter
  • 1 dl råsocker

Gör så här

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter någon timme. Skrapa ur vaniljstången och blanda det med den avrunna yoghurten som nu har blivit tjock och fin. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter så de får mer smak. Strö över sockret och låt det smälta. Lägg öer nötterna på en tallrik. Varva yoghurt, blåbär och valnötter i portionsglas. Servera genast.