Citrussallad med citrongranité

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 1 blodapelsin
  • 1 grapefrukt
  • 2 clementiner
  • 1 granatäpple

Lag

  • 2 passionfrukter
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl apelsinsaft
  • 0,5 dl strösocker

Citrongranité

  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 dl vitt vin

Gör så här

Koka lagen ca 1 min.

Koka ihop alla ingredienserna till granitén ca 5 min i en kastrull. Låt svalna och sila av skalen. Spara ca 1/2 tsk av skalen och lägg dem i lagen. Häll upp lagen i en skål och ställ in i frysen. Rör lätt med en gaffel varje timme. Det tar ca 3 timmar innan granitén är fryst.

Skala och skär frukterna i klyftor. Häll sedan lagen över citrussalladen och servera med citrongranité.

Hallonsås med stjärnanis och kanel

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl frysta hallon
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 msk råsocker
  • 1 stjärnanis
  • 1 liten bit kanel
  • ¼ vaniljstång

Gör så här

Skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet, vaniljstången och allt annat i en kastrull. Koka upp och låt det puttra på svag värme i tio minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha en rinnigare sås. Ta ur kanelstången, vaniljstången och stjärnanisen och servera såsen varm till vanilj- eller hallonglass.

Pannacotta med björnbär

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 dl gelésocker
  • 4 dl havregrädde
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl frysta björnbär
  • 1 msk socker
  • en gnutta vaniljfrön

Gör så här

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp gelesocker med 2 dl grädde samt vaniljfrön och vaniljstång. Låt koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Tina björnbären och blanda ner vaniljfrön och socker. Servera pannacottan med björnbären.