Vetlegrøt, norsk efterrättspudding

Recept från de norska, uråldriga trollbergen, via Kit.

Ingredienser

  • 1 dl mannagryn
  • 1 liter sojadryck (gärna Icas, eftersom den är lite rund i smaken)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk anis
  • Lite salt
  • 100 g margarin
  • Russin
  • Kanel

Gör såhär

Koka upp sojadrycken i en kastrull tillsammans med anis, socker, salt och margarin. Låt koka på låg värme tills det har en nice konsistens. Blanda till sist i russin om du vill ha det. Häll sedan upp i skål och ställ i kylskåpet, gärna över natten – ju längre desto bättre är den gyllene regeln.

Garnera med kanel och servera med till exempel saft och födelsedagskalas.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignonRecept och bild från Veganvrak!

Ca 6 portioner.

Ingredienser

  • 200 g sojagrytbitar (torrvikt, motsvarar ca 800 g färdiga grytbitar)
  • 3 msk mjölkfritt margarin
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3 vitlökslyftor
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 2 tsk flingsalt med rökarom eller ½ tsk rökarom (liquid smoke)
  • 2 lagerblad
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 75 cl rödvin
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 15 steklökar
  • 200 g små champinjoner
  • 2 paket vegetariskt jerky med smak av peppar eller grill (Jerky är en vegetarisk imitation av torkat kött, finns bland annat att få tag på här, även om det är slut för tillfället)
  • 3 dl vatten
  • 2 msk färsk finhackad timjan
  • ev. salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

Lägg sojaköttet i en bunke och slå över kokhett vatten. Låt det stå några minuter så att sojaköttet blir mjukt. Häll sedan av vattnet. Hacka den gula löken fint. Smält margarinet i en stor gryta och stek löken och sojaköttet på rätt hög värme några minuter. Slå sedan över rödvinet och tillsätt de övriga ingredienserna, förutom den nedersta kolumnen. Låt grytan koka upp och låt koka ca 20 minuter. Skala under tiden lökarna. Hetta upp margarinet i en stekpanna och stek lökarna och champinjonerna ca 10 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan tillsammans med 3 dl vatten och låt koka ytterligare 20 minuter. Strimla jerky och fräs det några minuter och tillsätt strax innan du serverar grytan. Smaka av med finhackad timjan, ev. mer salt samt nymalen svartpeppar. Servera med kokt eller pressad potatis samt lantbröd.

Limepaj

Det här receptet kommer från kokboken Under valnötsträdet och har under noggrant experimenterande veganiserats.

Ingredienser

Pajdeg

  • 2½ dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 150g margarin (i originalet ska det vara smör)

Fyllning

  • 1 dl saft, skal och kött av lime (för mig är det tre lime, men i originalet ska det bara vara saften — och då hävdar författaren att det går åt hela fem frukter!)
  • 3 msk sojamjöl (jag vet inte, det kanske inte behövs)
  • 3 msk maizena/majsmjöl (ursprungligen 3 ägg)
  • 2 dl socker
  • 2 dl sojagrädde (egentligen ska det vara vispgrädde, men jag klarade mig med sojagrädde som var märkt »mat«)

Gör så här

Mät upp mjöl och socker och blanda ner margarinet, gärna i matberedare men det går att använda fingrarna också. Arbeta snabbt ihop degen utan att den får vila. Platta ut den direkt och med mjölade fingrar (det skippade jag och blev i gengäld kladdig) i en pajform med cirka 24 cm diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ formen och degen i kylen medan du gör fyllningen.

Skär limefrukterna i halvor (om du inte ska riva skalet, i sådana fall ser du till att tvätta av limen noga innan du river dem och sen halverar dem) och pressa ut saften och/eller fruktköttet. Värm ugnen till 180 grader och förgrädda pajskalet i 10–15 minuter. Vispa ihop soja- och majsmjöl, grädde, limesaft och socker och häll blandningen i pajskalet när du tar ut det ur ugnen. Grädda pajen i ytterligare 30 minuter, men sänk värmen till 160 grader de sista 10 minuterna.

Observera att jag inte har gjort så många test på fyllningen: bara ett med bara fyllning i en ugnsfast form och ett »riktigt« test, så någon mer van veganmatlagare får gärna testa och prova själv!