Bryggbröd på råg- och dinkelmjöl

Recept från Allt om mat. Använd helst viktenheterna när du bakar eftersom mjölet kan tryckas ihop olika mycket och därmed få olika volym. Brödet blir en gigantisk kaka.

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • ½ dl olivolja
  • 3 dl (165 g) rågmjöl, fint
  • 3 dl (90 g) vetekli
  • 1 dl (70 g) solrosfrön
  • 2-3 l (ca 1,3 kg) dinkelsikt (vi använde 1 kg »dinkelmjöl« och drygade ut med 300 g rågmjöl)

Gör så här

Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, olja, rågmjöl, vetekli, solrosfrön och dinkelsikt, spara lite till utbakning. Arbeta ihop till en fast och smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 40 min.

Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig och forma till ett stort runt bröd. Lägg det på en smord plåt och sikta över lite mjöl. Skär några kryss i brödet. Låt jäsa ytterligare ca 20 min utan bakduk.

Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Låt brödet kallna på galler.

Brödbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung/sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 3 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 1 dl vetekli
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrö
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 st torkade aprikoser, klippta i små bitar

gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung och salt. Låt stå och dra en kvart. Rör ner mjölet. Trilla runda bullar, platta till dem med handen. Låt jäsa 30 min. Pensla med soyamjölk. Grädda ca 20 min i 200°.

Fullkornsscones

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl
  • ½ dl vetekli
  • ½ dl fiberhavregryn
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk psylliumfrön
  • 3 msk pumpakärnor
  • 50 g margarin
  • 1 dl mjölk

gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Nyp i margarinet. Tillsätt mjölken och knåda ihop till en deg. Forma en rund, platt kaka och lägg den på en plåt. Pricka och skär ett kryss mitt över kakan så att den delas in i fyra bitar. Grädda i 10 min i 250°.