Extremt chokladig kladdkaka

En extremt chokladig kladdkaka som – liksom nästan alla andra kladdkakor – gör sig bättre dagen efter. Blir en normalstor springform (typ diameter 30 cm).

Ingredienser

  • 350 g veg margarin
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 dl socker
  • 2 dl kakao
  • 6 dl vetemjöl
  • typ 3 dl sojagrädde

Frivilliga ingredienser för variation (någon av dem)

  • 100 gram smält choklad
  • 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan)
  • kokosflingor

Gör så här

Smält margarinet och häll i sirapen. Blanda i sockret. Sikta ner kakaon och mjölet under omrörning. Häll i sojagrädden lite i sänder medan du vispar i mjölet. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 cm i diameter, häll i smeten och grädda i 175° i 30 minuter. Den ska vara lite ”oklar” när en tar ut den, om en skakar lite på formen ska kakan röra sig.

Variation: Blanda 100 gram smält choklad eller 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan) eller kokosflingor i smeten.

 

Hamburgerbröd

Detta recept är ursprungligen från recept.nu. Blir fyra portioner, vilket översätter till minst 8 bröd. Man kan med fördel byta ut lite av vetemjölet mot något mer rågmjöl – experimentera tills konsistensen är bra!

Ingredienser

  • 0.5 pkt jäst
  • 6 dl vatten
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk havssalt

Gör så här

Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet. Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.

Blanda degen tills den blir genomarbetad . Degen skall vara kladdig. Låt den jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.

Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång ”limpa”. Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).

Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter.

När bullarna gräddas i ugnen – stänk vatten över dem.

Marmorerad banankaka

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen, men modifierat till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 ⅓ dl bananer, mosade (ungefär 2 stora bananer)
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk matolja
  • 5 ½ msk sojamjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 3 msk kakao
  • 6 msk kokande vatten (uppdelat)

Gör så här

Koka upp vatten (strunta i att mäta upp det ännu), värm ugnen till 175°C.

Mosa bananerna i en stor skål med gaffel eller sked tills de är jämna. Mät dem för att kolla att det är lagom mycket om du vill. Vispa in socker, matolja, mjölk och vaniljsocker. Jag vispade det ungefär som ägg till sockerkaka (tills »vitt och pösigt« som det brukar heta), men det är inte säkert att det är nödvändigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt, men undvik att röra för mycket.

Sleva upp 2–3 dl smet i en separat skål. Rör ut kakaon i 3 msk av det kokande vattnet i t.ex. en mugg och blanda ner i den mindre skålen med banansmet.

Häll i 3 msk kokande vatten i den stora skålen med smet också, och rör tills det har en jämn konsistens.

Olja en brödform och häll i smet från de båda skålarna ungefär 1 dl åt gången. När all smet är i formen, joxa runt den med en smörkniv el. dyl i omkring 10 sekunder så att du får ett snyggt marmorerat mönster.

Grädda i ugnen i 55 minuter. Serveras avsvalnad!

Fluffiga plättar

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!

Ingredienser

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk malda linfrön
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 msk matolja
  • ½ tsk vaniljextrakt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.

Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.

Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.

Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.

Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.

Veganska brownies

Receptet hittade jag här, men jag har översatt det till svenska och räknat om måtten till deciliter.

Ingredienser

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175°.
Blanda alla ingredienser utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också.
Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor.
Grädda 25-35 min.

Långpannebröd med honung (eller sirap)

Recept från Felizia på Kokaihop.se, lätt modifierat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 50 g färskjäst
  • 5 dl vatten
  • ½ dl honung eller sirap
  • 50 g margarin, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • 12 dl vetemjöl (helst special)

Gör så här

Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader, häll vattnet över jästen och rör tills den löser upp sig. Blanda ner honung/sirap, margarin, salt och havregryn.

Ha i större delen av mjölet och knåda tills degen är slät och precis börjar släppa från degbunkens vägg. Strö lite mjöl över, täck bunken med en handduk, och låt den jäsa till dubbel storlek på varm och dragfri plats, ca 40 min.

VIKTIGT: Se upp för att knåda in för mycket mjöl i första omgången. Havregrynen drar åt sig ganska mycket vätska.

Ta degen ur bunken och knåda den smdig för hand på mjölat bakbord.

Kavla eller platta ut degen i en bakpappersklädd långpanna (35×40 cm). Dela i rutor med mjölad kniv, 12 eller 16 st. Nagga med mjölad gaffel och strö lite mjöl över hela brödet.

Täck brödet med handduk och ställ att jäsa ca 30 min.

Grädda långpannebrödet mitt i ugnen i 15 minuter, i 225 grader.

Låt svalna på galler, övertäckt med handduk.

Om du vill massproducera detta bröd kan du använda tre bunkar och tre pannor för att göra tre bröd efter varandra i rotation.

Morotskaka på hemmagjord färskost

Morotskaka är gott, men det kan kännas lite onödigt att köpa en hel förpackning färskost bara för att använda 1/4 till glasyr. Men man kan göra egen färskost genom att mixa olja och sojamjölk.

Vi har utgått från det här receptet, och modifierat det en smula.

Ingredienser

Botten:

  • 3 dl rivna morötter
  • 1/2 dl olja
  • 2 dl socker
  • 3/4 dl sojagrädde
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk kanel

Glasyr:

  • 2 tsk sojamjölk
  • 3 msk olja
  • 30g margarin
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • kokosflingor (valfritt)

Gör så här

Smörj och bröda en form, gärna en spännbandsform.
Vispa ihop sojagrädde och socker.
Rör försiktigt ner de övriga ingredienserna.
Häll över till formen och grädda i 175 grader i c:a 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt svalna.

Vispa sojamjölk och olja i en hög behållare med stavmixer tills det tjocknar. (OBS! Fungerar inte med elvisp.)
Blanda i margarin, florsocker och vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet.
Bred glasyren ovanpå kakan.
Strö över kokosflingorna.

Vaniljpaj

Receptet delvis framexperimenterat av Allt du behöver. Räcker till en pajform med ungefär 24 cm diameter.

Ingredienser

Deg:

  • 200 g margarin
  • 45 g florsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • vaniljocker till pudring

Fyllning:

  • 1 dl sojagrädde + 3 dl vatten, alt. 4 dl havremjölk
  • 4 msk potatismjöl
  • 2 krm salt
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 8 msk socker
  • 4 msk margarin

Gör så här

Gör först degen. Blanda ingredienserna noga antingen i matberedare eller för hand och låt dem stå svalt. Fortsätt med krämen.

Blanda vätskan med potatismjöl i en kastrull. Värm på medelvärme och rör hela tiden tills kräm bildas (jag skojar inte, rör hela tiden, annars blir det klumpar!). Tag av krämen från plattan, tillsätt salt, socker och vaniljsocker. Rör i margarinet och låt svalna.

Kavla ut hälften av degen antingen mellan två bakplåtspapper eller med väl mjölat bakbord och kavel tills den är kanske 5 mm tjock, alternativt stor nog för att med god mariginal täcka din form. Lägg den utplattade degen i formen (du kan lägga en skärbräda på den och på så sätt vända den upp och ner). Häll på krämen och sprid ut den jämnt. Kavla ut resterande pajdeg på samma sätt och gör ett lock av det (samt lite dekorationer om det råkar vara Pi-dagen). Stick hål i locket.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225°C i 12–25 minuter beroende på din ugn. Låt pajen svalna och pudra den med vanilj/florsocker innan den äts.

Stekt bröd

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 bröd.

Ingredienser

  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk rapsolja
  • en nypa salt
  • lite malen fänkål eller anis

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. I med yoghurten och oljan och rör ihop degen. Dela den i fyra delar och stek dem i en torr stekpanna på rätt hög värme, tvåtre minuter på varje sida. Bred på smör och ät dem som de är.

Äppelkaka med ingefära och mandel

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk riven ingefära
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Ha i dem rivna ingefäran, det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Skala och skiva äpplena. Tryck ned äppelskivorna i kakan. Strö över hackad mandel. Grädda i ca 40 minuter.