Bearnaisesås

Det här receptet blir förvånansvärt bra. Du kan experimentera med mängden vinäger för att göra det mer/mindre syrligt.

Ingredienser

  • 150 g margarin
  • ½ dl dragon (torkad)
  • ½ dl lökpulver (i kryddburk)
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 750 g (1 pkt.) soyghurt (jag använde Alpros)
  • MSG (valfritt)
  • gurkmeja (för färg)

Gör så här

Fräs (eller ja, koka) dragon och lökpulver i margarin. Tillsätt äppelcidervinägern och låt koka tills nästan all vinäger kokat bort. Låt svalna något och tillsätt soyghurten. Krydda med salt och MSG. Färga med gurkmeja tills det har önskad färg. Klart!

Serveras något ljummen, eftersom margarinet lätt klumpar ihop sig annars.

Coleslaw med pepparrot

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

150 g vitkål 1 liten röd lök 0,5 dl veganmajonnäs en liten skvätt rödvinsvinäger 1 msk riven pepparrot salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla lök och vitkål och blanda det med majonnäs, rödvinsvinäger och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.

Sushiris

Ingredienser

  • 8 dl ris (sushi- eller grötris)
  • 9 dl vatten
  • 1 dl risvinäger
  • 1 dl socker
  • 2 tsk salt

Gör så här

Skölj riset. Låt det svälla tillsammans med vattnet 30 minuter. Koka därefter upp det, flytta det sedan till en platta på lägsta värmen i 15 minuter.

Koka under tiden upp salt, vinäger och socker. Låt det svalna. Låt riset stå 15 minuter. Blanda därefter ner vinägerblandningen och låt det ljumna på plåt/fat.