Tomatsås med vita bönor

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 liten lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl stora vita bönor
  • några färska champinjoner
  • en nypa socker
  • salt, peppar

Gör så här

Hacka och fräs lök och vitlök i lite olja. Skär champinjonerna i bitar och låt dem fräsa med löken ett tag. Ha i tomatkrosset, bönorna och lite socker. Låt koka cirka tio-femton minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med t ex pasta.

Vita bönbollar med muskot och basilika

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 25 st.

Ingredienser

  • 3 dl små vita bönor
  • 1,5 dl hirs
  • 4,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kikärtsmjöl (eller sojamjöl)
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 2 krm koriander
  • 2 msk färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka hirsen i vatten tillsammans med buljongtärningen i tjugo minuter. Mixa under tiden bönorna med olivoljan. Finhacka löken och vitlöken och blanda i det. Smaksätt med riven muskot, koriander, finhackad basilika, salt och peppar. Ha i hirsen när den är klar. Blanda allt och tillsätt kikärtsmjöl tills det blir bra fason på bollarna. Forma till bollar och stek dem i lite olja på hög värme några minuter.

Servera gärna med pasta, t ex tomatpasta.