Spansk tomatsås

Ingredienser

  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 1-2 röda chilifrukter/ lite chilipulver/ lite cayennepeppar/ lite sambal oelek – nåt starkt!
  • 2 tsk pressad vitlök
  • 1 msk tomatpurré
  • 1/2-1 msk socker (smaka av på slutet)
  • 1 msk soja
  • 1 burk krossade tomater, helst Mutti
  • 1- ½ dl vitt vin/ vitt matlagningsvin
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Fräs löken på låg värme tillsammans med olivolja och lagerblad.

Tillsätt chili, vitlök, tomtpurré,socker, soja och fräs 5 min till, på låg värme. Passa noga, det bränns lätt!

Tillsätt vin och tomater. Koka 10 min, helst mer.

Smaka av och krydda. Såsen ska smaka lite sött, lite surt och lite starkt.

Servera helst ljummen. Går att frysa och värma på. Håller sig fint i kylskåp ett par veckor.

Vitlöksfrästa champinjoner

Räcker till 8 personer som en förrätt av tre.

Ingredienser

  • 600 g champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja att steka i
  • 1 dl hackad persilja
  • 4 msk vitt vin
  • 2 tsk citronsaft
  • salt, peppar

Gör så här

Dela champinjonerna om de är stora. Stek dem i olivolja i ganska hög värme. Salta och peppra. Pressa ner vitlöken. Häll över vin, citronsaft och persilja och låt det fräsa upp.

Kan gärna stå och dra ett tag.

Tofugratäng Smögen

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 800 g mjölig potatis
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • salt, nymalen vitpeppar
  • 400 g fast tofu
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • ½ fänkålsstånd
  • ½ röd paprika
  • ½ purjolök
  • 1 tsk curry
  • ½ paket saffran (0,25 g)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongstärning
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den blir mjuk. Dela och skölj purjolöken. Skär bort rotbiten på fänkålen. Strimla purjolök och fänkål och tärna paprikan. Hetta upp margarin i en panna och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter. Häll under tiden bort vattnet från potatisen och pressa den sedan i en potatispress eller mosa den med en stomp eller elvisp. Vispa ner mjölken och smaka av med salt och vitpeppar. Fördela moset i en smord ugnsfast form, antingen med hjälp av en spritspåse eller med en sked.

Skär sedan tofun i centimetertjocka skivor och lägg den mitt i formen. Häll i grädde i grönsaksblandningen och rör om. Tillsätt dill och persilja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över tofun och ställ in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Hallonsås med stjärnanis och kanel

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl frysta hallon
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 msk råsocker
  • 1 stjärnanis
  • 1 liten bit kanel
  • ¼ vaniljstång

Gör så här

Skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet, vaniljstången och allt annat i en kastrull. Koka upp och låt det puttra på svag värme i tio minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha en rinnigare sås. Ta ur kanelstången, vaniljstången och stjärnanisen och servera såsen varm till vanilj- eller hallonglass.

Risotto med soltorkade tomater, rucola och sojabönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 6 soltorkade tomater
  • 3 dl kokta sojabönor
  • 30 g grovhackad rucola
  • 2 msk finhackad basilika
  • 2 msk tofutti cream cheese med örter och vitlök

Till servering:

  • 6 champinjoner
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 4 soltorkade tomater

Gör så här

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull och hacka löken fint. Strimla de soltorkade tomaterna och fräs tillsammans med löken några minuter utan att det tar färg. Vänd ner riset och låt det bli torrt. Häll sedan på vinet och låt det ånga bort. Häll i varm buljong så att riset täcks, därefter tillsätter du en deciliter i taget tills risotton kokat klart, det tar runt 15-20 minuter. När den är klar vänder du ner sojabönorna, nästan all rucola, basilika och mjukost och blandar runt. Smaka av med salt och peppar. Kvarta champinjonerna och fräs dem några minuter. Strimla de återstående soltorkade tomaterna och servera risotton med champinjonerna, soltorkade tomater, några rucolablad och rostade pinjenötter.

Saffransrisotto

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • ca 7 dl varm grönsaksbuljong
  • 1 pkt saffran
  • salt, svartpeppar
  • ev. 2 msk tofuline färskost naturell eller vegansk parmesan

Gör så här

Finhacka löken och fräs den i oljan utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa några minuter. Mortla saffran med lite salt och tillsätt det. Slå sedan över vinet och låt det småputtra några minuter. Tillsätt sedan den varma grönsaksbuljongen lite i taget och låt risotton småputtra på medelvärme ca 20 minuter tills riset är färdigkokt. Tillsätt gärna lite naturell färskost. Smaka av med salt och svartpeppar.

Svamprisotto med fänkål

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl arborioris
  • (2 dl vitt vin)
  • 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • svamp i mängder (jag tog torkade trattkantareller, frysta gula kantareller samt fryst karl-johan)
  • 2 fänkålsstånd
  • salt, peppar
  • (veganparmesan)

Gör så här

Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja. Lägg i riset när löken har fått lite färg. Häll i vinet och låt puttra ett tag. Häll sedan på några deciliter varm grönsaksbuljong och låt koka cirka 20-25 minuter tills riset är färdigt. Häll på mer varm buljong under tiden tills det är alldeles lagom krämigt. Fräs svampen i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar. När risotton är färdig, blanda i svampen. Salta och peppra och ha eventuellt i parmesan. Dela fänkålsstånden i två delar och skär sedan bort stammen. Skär fänkålen i mindre bitar och fräs den i olja några minuter. Salta. Garnera risotton med fänkålen. Serveras med bönsallad.

Fiskiga tofubiffar med vitvinssås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 st. biffar.

Ingredienser

Biffar:

  • 400 g tofu
  • 1 tsk mortlat lapsangte eller en skvätt rökarom
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • salt, vitpeppar
  • vetemjöl och ströbröd till panering

Vitvinssås med dill och tångkaviar:

  • ca 10 cm purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk tångkaviar
  • 10 körsbärstomater
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Smula tofun och mixa den hyfsat slät med stavmixer. Blanda tofu med mortlat lapsangte, citronsaft och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Forma till 8 runda, tjocka biffar. Blanda mjöl och ströbröd på en tallrik och vänd biffarna Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna några minuter per sida. Servera med tagliatelle och nedanstående sås.

Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken så att den blir mjuk. Slå över vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt den sedan småputtra cirka fem minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare. Ha i citronsaft, dill och tångkaviar och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Dela körsbärstomaterna och vänd ner dem i såsen strax innan serveringen.

Svamprisotto

Recept från Veganvrak!

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl arborioris
  • 1 selleristjälk
  • 2 dl vitt vin
  • 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • blandad svamp
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt, peppar
  • 2 msk tofuline färskost

Gör så här

Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja. Lägg i riset när löken har fått lite färg. Skär svampen i mindre bitar och låt det fräsa med riset några minuter. Häll sedan i vinet och låt puttra ett tag. Häll på några deciliter varm grönsaksbuljong och låt koka cirka 20-25 minuter tills riset är färdigt. Häll på mer varm buljong under tiden tills det är alldeles lagom krämigt. Smaka av med salt och peppar och färskost.

Servera gärna med ugnsbakade tomater.